13
jul
2020

Eerste bruinviskalfjes van 2020 waargenomen

Elk jaar worden waarnemingen van bruinviskalfjes in de Oosterschelde gedaan door het team van Stichting Rugvin. Afgelopen zondag zijn de eerste twee pasgeboren bruinviskalfjes van dit jaar waargenomen tijdens een foto-identificatietocht.

Iets ten zuiden van Zierikzee werd het eerste moeder-kalf paar gezien. Hoewel veel volwassen bruinvissen in de Oosterschelde bij Stichting Rugvin bekend zijn, worden jaarlijks nog steeds enkele nieuwe individuen op foto vastgelegd. Deze bruinvismoeder kwam niet bekend voor. Waarschijnlijk kan ze als nieuw individu aan de foto-identificatiecatalogus toegevoegd worden.

Vlak bij de haven van Kats werd een tweede moeder-kalf paar gezien. Deze moeder bleek wel bekend bij Stichting Rugvin. Het ging om bruinvis L035R028, die al zeker sinds 2017 in de Oosterschelde rondzwemt. Het kalfje aan haar zijde was duidelijk recent geboren. De geboortestrepen (in het Engels ‘fetal folds’ genoemd) waren nog zichtbaar. Dit zijn verticale strepen op het lichaam van het kalf, doordat het opgevouwen in de baarmoeder heeft gezeten, die alleen kort na de geboorte zichtbaar zijn. Op maandag werd het paar nogmaals gezien, dit keer bij Goese Sas.

Ook in 2017 en 2019 is L035R028 met kalf gezien. Haar kalf van 2019 werd in juni van dat jaar geboren. Dit kalf is inmiddels zelfstandig en is in 2020 al enkele keren waargenomen. Ook L035R028 is dit jaar al eerder gezien. Ze werd op 3 mei en 10 juni bij Burghsluis gefotografeerd.

De draagtijd van bruinvissen is zo’n 11 maanden en de geboortepiek valt in de maanden juni en juli. Bij de geboorte is een bruinviskalf ongeveer 70 centimeter lang. Het kalf zoogt 7 a 8 maanden bij de moeder en zal na zo’n 10 maanden helemaal zelfstandig zijn. Bruinvisvrouwtjes kunnen elk jaar een kalf krijgen.

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...