17
aug
2020

Spitssnuitdolfijn aangespoeld nabij Oosterschelde

Er is maandag 17 augustus 2020 een gewone spitssnuitdolfijn (Mesoplodon bidens) dood aangespoeld op de Roggenplaat nabij de Oosterschelde.  

Door Thorburn, Archibald – https://www.flickr.com/photos/biodivlibrary/21866206616,

Gewone spitssnuitdolfijnen zijn geen vaste bewoners van het Nederlandse deel van de Noordzee, laat staan van de Oosterschelde. Deze wateren zijn te ondiep voor deze diepzeedieren. Het zijn bewoners van het Noordelijke deel van de Atlantische oceaan. Af en toe worden de dieren in het noordelijke en diepere deel van de Noordzee waargenomen. Spitssnuitdolfijnen behoren tot de tandwalvissen. Er zijn 22 soorten spitssnuitdolfijnen.

 

Foto: J. vd Hiele

Het nu aan de buitenzijde van Oosterschelde aangespoelde dier was (waarschijnlijk) een vrouwelijk dier van ca 3,4 m lang. Volwassen dieren kunnen max 5,5 m worden. Het dier is inmiddels afgevoerd en voor onderzoek naar de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht gebracht.

Ongeveer drie jaar geleden (30-8-2017) is er ook een gewone spitssnuitdolfijn waargenomen in de Oosterschelde. In eerste instantie leefde dit dier nog, maar ook toen werd het dier later dood aangetroffen. Eerder in het  begin van deze maand werd er aan de Belgische kust ook twee keer een gewone spitssnuitdolfijn waargenomen en later dood aangetroffen. Zie hier ook voor meer info.

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...