17
jan
2020

Spitssnuitdolfijn bij Oostende aangespoeld

Op woensdag 15 januari jl. is een spitssnuitdolfijn aangespoeld op een strekdam bij Oostende (België). Waarschijnlijk leefde het dier nog toen het strandde op de kust. 

Autopsie aan de spitssnuitdolfijn (Bron: VRT NWS)

Inmiddels is er autopsie uitgevoerd op het dier aan de universiteit van Gent en blijkt het te gaan om een gewone spitssnuitdolfijn (Mesoplodon bidens). Het vrouwelijke dier was 2,88 m en het woog 240 kg (Bron: VRT NWS). De doodsoorzaak is tot nu toe niet bekend. Er werden in de maag geen plastic resten of ander afval aangetroffen, maar ook geen voedselresten wat duidt op dat ze langere tijd niets gegeten had. Er waren geen symptomen van een trauma en het dier leek ogenschijnlijk gezond te zijn.

Gewone spitssnuitdolfijn in Oosterschelde (augustus 2017, foto: Christa de Boks)

Het gebeurt niet vaak dat deze soort aanspoelt op de Nederlandse of Belgische kust. Ruim twee jaar geleden zwom er een zelfde dier de Oosterschelde binnen. Kort daarop overleed het dier in de buurt van Neeltje Jans.

Gewone spitssnuitdolfijnen kunnen 5,5 meter lang worden en leven normaliter in de Atlantische oceaan. Er is niet veel over deze soort bekend, alleen dat ze zich voor een groot deel met inktvissen voeden.

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...