02
mei
2020

Tuimelaar uit haven van IJmuiden, was terug naar zee, maar is daar nu overleden door aanvaring.

Op 02 mei is een tuimelaar met een zeilschip de haven van IJmuiden mee ingezwommen. Na een lange reddingsoperatie is het dier een dag later terug de Noordzee ingezwommen. Nu 10 dagen later, 13 mei is het dier dood gevonden bij Wijk aan Zee. 

Tuimelaar naast zeilschip in haven IJmuiden 2 mei 2020 (Foto T. de Haan)

Het zeilschip was vanuit de Caraïben en Spanje, onderweg naar Nederland toen deze tuimelaar (Tursiops truncatus) ter hoogte van Frankrijk “aanhaakte”. Het dier heeft het schip nu drie dagen vergezeld. Afwisselend vergezelden ook andere dolfijnen de boot, maar dit was altijd kortstondig. Het dier is vervolgens met de boot door de schutsluizen mee naar de haven van IJmuiden gegaan. Het is niet ongebruikelijk dat tuimelaars met boten mee zwemmen op volle zee. Maar drie dagen lang en dan zelfs een haven mee ingaan, is wel ongebruikelijk. Pogingen om de dolfijn door de sluis weer terug naar open zee te krijgen zijn vooralsnog niet gelukt. De tuimelaar blijft heel dicht bij de zeilboot waarmee het al drie dagen optrekt.

Tuimelaar 2 mei 2020 (Foto T de Haan)

Deze dolfijnsoort komt in een groot deel van de oceanen en zeeën voor. Maar in de Nederlandse kustwateren is het voorkomen vrij ongebruikelijk. Deze dolfijnsoort is wel een stuk algemener in het Noordelijke deel van de Noordzee. Zie ook onze info pagina over de tuimelaar.

Het is mensen van SOS Dolfijn de bemanning van het zeilschip waarmee het door de sluis was mee gezwommen en anderen gelukt om de tuimelaar weer terug naar zee te krijgen. Men was er de hele dag, zondag 3 mei, mee bezig, maar rond 19.00 was het gelukt.

Deze tuimelaar werd overigens herkend als individu. Het is een dier dat geregeld voor de kust van Bretagne werd waargenomen.

Update: Op dinsdag 13 mei is de tuimelaar dood gevonden bij Wijk aan Zee. Autopsie in Utrecht wijst uit dat het dier hoogstwaarschijnlijk omgekomen is door een aanvaring met een schip.

Tekening T.de Haan

 

 

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...