03
jul
2022

Eerste bruinviskalf in Oosterschelde van 2022!!

Tijdens het vieren van ons 15 jarig bestaan kwam een alleraardigst bericht binnen, namelijk de waarneming van het eerste  bruinviskalf van 2022 in de Oosterschelde.  

Eerste bruinviskalf 2022 (foto : A. Goorden)

Via Ans Goorden van de Vereniging Natuurmonumenten kwam er de heuglijke mededeling dat er in 2022 een bruinviskalf was gespot in de Oosterschelde. Dit was voor dit jaar de eerste waarneming van een bruinviskalf, in zoverre dat we dit weten. De foto’s zijn van 29 juni jl.

Bruinviskalfjes worden normaliter vanaf eind mei en met name in de maand juni geboren.  

Bruinviskalf in Oosterschelde (Foto A. Goorden)

We gaan kijken met ons bruinvis foto ID team of we de moeder van het dier kunnen identificeren. Zie ook onze pagina over het bruinvis Foto Identificatie werk.

Bruinviskalfjes zijn normaliter bij de geboorte zo’n 70 cm lang en dus grofweg een  meter kleiner dan de moeder. Daarnaast is het gedrag om ook met het hoofd af en toe boven water te komen en te zwemmen typisch voor jonge dieren. Daarnaast is de bolle, niet puntige, rugvin ook een goed kenmerk.

Kalf met geboortestrepen (Foto C. Verdijk)

Bij pasgeboren kalfjes zijn de zogenaamde geboortevouwen nog goed zichtbaar. Deze zijn op de foto’s van het recent waargenomen kalf niet waarneembaar, niet zichtbaar. Zie voor meer info ook deze “kalfjes-pagina”. 

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...