27
jun
2022

Fantastische tweedaagse walviscursus, met volop bruinvissen!

In het weekend van 25 en 26 juni jl. vond de tweedaagse walviscursus van Stichting Rugvin plaats aan boord van de Stoere Eenvoud op de Oosterschelde. Het werd een prachtig weekend, met een heerlijke groep deelnemers, een rustige Oosterschelde, een heerlijk zonnetje en ook de bruinvissen lieten zich van alle kanten goed zien! 

Bruinvis gespot vanaf Zeevarken en Stoere Eenvoud

Na de ontvangst op zaterdagochtend met koffie, thee en de traditionele Zeeuwse bolus, dook de groep van negen cursisten het ruim van de Stoere Eenvoud in voor een eerste presentatie. Kort daarna vertrokken we richting Oosterschelde waar we zo’n twintig minuten later bij Studio Bruinvis op de Oosterschelde arriveerden. Hier werd al snel de eerste bruinvis waargenomen én gehoord m.b.v. onze mobiele ontvanger.  

Een oefening met kenmerken van walvissen, dolfijnen en bruinvissen.

We hadden ons cursusprogramma dusdanig ingericht dat we flexibel hiermee konden omgaan, rekening houdend met het weer en met het zien van bruinvissen. Regelmatig werd een presentatie of workshop onderbroken vanwege een waarneming van een of meerdere  bruinvissen. Na het zien, horen en vooral genieten van de bruinvissen gingen we vaak weer met een lach op het gezicht het ruim in, om verder te gaan met de cursusonderdelen zoals soortenherkenning, individuele identificatie en de rol die walvissen in het mariene ecosysteem spelen m.b.t. klimaat en biodiversiteit.  

Het Whale Poo spel wordt opgezet.
Heerlijk op het dek, turend over het water naar bruinvissen

Het weer was, ondanks de mindere voorspelling echt op onze hand, weinig wind en slechts af en toe een spatje regen en geregeld een stralende zon. Het kon ons dus niet weerhouden om ook met ons eigen Zeevarken en kleine groepjes tegelijk het water op te gaan en van nog dichterbij de bruinvissen te zien en hun gepuf te horen.  

Op zondagmiddag eindigde het programma en verliet iedereen de Stoere Eenvoud met een hoofd vol ervaringen, opgedane kennis en met het aanzicht van bruinvissen op het netvlies. 

Henk, Job en Cora dank voor het varen en gebruik van jullie geweldige schip en aan alle cursisten een grote pluim voor hun aandacht, enthousiasme, openheid en gezelligheid.

Aan iedereen die ook eens mee wil. Op 11 (eendaagse) en 17/18 (tweedaagse) september organiseren we weer cursussen op de Oosterschelde! Houd onze website en sociale media in de gaten! 

Bruinvis Foto Identificatie oefening op het dek
Op zoek naar bruinvissen vanaf het Zeevarken.
Waar komt de bruinvis weer boven water?
De introductie

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...