08
nov
2021

Zoöplankton, zoo belangrijk!

Zoöplankton beslaat het dierlijke plankton. Voor een groot deel bestaan deze aan het oppervlak drijvende organismen uit krill, zoals kleine kreeftjes en garnalen, vislarven die in zee leven. Het vormt een belangrijk onderdeel van het dieet van veel grote walvissen. Door klimaatverandering is er minder krill in de zee, dus ook minder eten voor deze dieren. Zij hebben het dus moeilijker om te overleven.  

Zoöplankton (dierlijk) gemengd met fytplankton (plantaardig)
Krill bestaat uit hele kleine diertjes, zoals kreeftjes, garnalen en vislarven die in zee leven. Ze zijn meestal niet groter dan je wijsvinger. Toch is dit heel belangrijk voor het leven onder water. Krill wordt gegeten door vissen zoals makreel en zalm, maar ook door pinguïns, zeehonden en walvissen. Door o.a. klimaatverandering, directe krillvangst, is er minder krill in de zee, dus ook minder eten voor deze dieren. Zij hebben het dus moeilijker om te overleven. 
Brydes walvis foeragerend in Thaise golf. (F. Zanderink)
Een blauwe vinvis poept 3-4.000 kg per dag!

De grote baleinwalvissen leven van ondermeer dit krill. Ze happen dit in grote hoeveelheden met hun bek naar binnen, waarna ze het water met hun tong door de baleinen naar buiten duwen. Het krill en/of de kleine vissen blijven vervolgens in hun bek achter. Hierbij ontstaat het misverstand dat het vangen van walvissen dus goed is voor de krill en visstand. Uit onderzoek in de zuidelijke oceanen blijkt dat na de jacht op walvissen, waarbij zo’n 1,5 – 2 miljoen walvissen gedood zijn, er niet meer krill of vis is bij gekomen, maar juist minder, zo’n 80%. Lees hier meer over in de volgende artikelen. 

Jacht op walvissen heeft kringloop verstoord. 

En het originele Engelstalige artikel in Nature.

Walvissen zijn niet schadelijk voor de oceanen, maar het zijn juist de bemesters van de zee met hun nutriëntrijke walvispoep! Walvispoep drijft, dus aan het oppervlak waar het plantaardig plankton leeft en de zon schijnt. En dit plantaardige plankton wordt weer gegeten door het zoöplankton/krill. 

Benieuwd naar de invloed van walvissen op klimaat en biodiversiteit?
Speel dan nu:
de Whale Poo Seamulation! 

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...