05
okt
2021

Een blauwe vinvis poept 3-4.000 kg poep per dag!

Na de lancering van de Whale Poo Seamulation op 21 september jl, vervolgen we de Whale Poo Ambassadors campagne met onze Whale Poo “Fun & Facts”. Het is een blog die jou stapsgewijs de oceaan mee inneemt en het belang van walvissen, plankton, krill voor het klimaat en biodiversiteit toont. Vandaag starten we als Whale Poo Ambassadors natuurlijk met walvispoep, Whale Poo, de ideale mest voor groei van het fytoplankton. (Whale Poo Fun&Facts  No.1)

Grote walvissen zoals de blauwe vinvis en de bultrug zijn cruciaal voor de groei van fytoplankton in zee. En het fytoplankton is weer cruciaal voor de absorptie van CO2 . de productie van zuurstof en het hel marien ecosysteem. Een blauwe vinvis, het grootste zoogdier ter wereld poept, naar schatting, wel 3-4.000 kg per dag. Dat is niet alleen heel veel, maar het komt ook nog eens op de juiste plek terecht. Namelijk aan het oppervlak, daar waar het fytoplankton groeit en de zon schijnt. 

Een blauwe vinvis poept 3-4.000 kg per dag!

De hoeveelheid poep (mest) die één blauwe vinvis per dag produceert is al aardig veel. En dit is per jaar ca. 1.277.500 kg mest. Ofwel ca 1,27 miljoen kilo! En als je dat weer vermenigvuldigt met de ca. 5.000 blauwe vinvissen die er nu nog leven, dan kom je uit op zo’n 6,35 miljard kilo mest per jaar. Wanneer je echter uit gaat van het aantal blauwe vinvissen dat vóór de commerciële walvisjacht leefde, namelijk 300.000 – 350.000 dieren dan kom je helemaal tot astronomische getallen! 

Hoe groot zou de impact van de grote walvissen dan op klimaatverandering zijn geweest?  

Poepende blauwe vinvis (Foto: Ian Weisse)

Blauwe vinvissen  kun je daarom net als alle andere grote walvissen met recht de tuiniers of ingenieurs van de oceanen noemen. 

Wat maakt de walvispoep zo bijzonder? Het komt niet alleen op de juist plek terecht, omdat het drijft, maar het is bijzonder rijk aan ijzer (Fe), fosfaat (PH) en stikstof (N). Precies die elementen die  het fytoplankton nodig hebben om te groeien en COuit het water te halen. Het ijzer gehalte van de mest van een potvis is 10.0000.000 x hoger dan dat van het zeewater zelf!

Uit satellietbeelden van de NASA blijkt dat de planktongroei op de locaties van walvismigratie routes veel groter is. 

De mest van een potvis bevat maar liefst 10 mln x zoveel ijzer als het zeewater.

Walvispoep is dus essentieel voor de planktongroei en is daarmee enorm belangrijk voor de absorptie van koolstofdioxide en de beteugeling van de klimaatverandering.  

Wat zou het walvispoepeffect op het klimaat zijn geweest als we de walvissen nooit bejaagd hadden? 

Walvispoep kan soms geel, zwart, groen of in dit geval zelfs rood zijn.

Wil je zelf de rol van de walvissen, hun mest en het fytoplankton actief ervaren, ga dan naar onze interactieve website de Whale Poo Seamulation!

Whale Poo Seamulation startpagina

Wil je meer weten over de rol van walvissen en hun poep/mest, luister en kijk dan ook naar de presentatie van Dr. Heidi Pearson (US) tijdens het ECS Webinar van  maart 2021 Cetaceans as oceanic engineers. 

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...