17
aug
2019

Weinig bruinvissen gespot op Noordzee

Tijdens de monitoringstrip vanaf de Stena Line veerboten, van Hoek van Holland naar Harwich en terug, zijn afgelopen weekend, 17/18 augustus, slechts twee bruinvissen waargenomen. Net als in de meeste andere maanden (m.u.v. februari) worden er dit jaar weinig bruinvissen tijdens de maandelijkse overtochten waargenomen. Afgelopen jaren werden er meer dan 40 dieren per tocht waargenomen, nu is dat nog geen 17 bruinvissen per tweedaagse tocht. De omstandigheden waren afgelopen weekend redelijk tot goed.

We gaan deze ogenschijnlijke “trend” vergelijken met observaties van andere organisaties elders op de Noordzee.

Lees hieronder de blog van deze trip:

17-18 augustus 2019, Stil op de Noordzee

Het vertrek

Wij hadden 2 weekenden als optie, en dit werd door de drukte bij het hotelboeken teruggezet naar 1 weekend. Afgesproken in de hal en het inchecken liep voorspoedig. In de haven zagen wij 2 zeehonden voorbij zwemmen.

De wind is niet ideaal en nadat wij vertrokken schatten wij de zee op Bft 6. De voorspellingen kwamen gelukkig wel uit en na een uur varen werd het een stuk rustiger. De zee was leeg, gewoon eng. Op den duur zien wij wel diverse vogels welke op deze overtocht wel vaker worden gezien als Jan van Genten en diverse meeuwensoorten. Bruinvissen? Nee die laten zich niet zien.

Zonsondergang op de Noordzee

De hoop ligt op morgen, we stappen van boord en gaan naar de vaste stek “Captain Fryatt” waar wij na een drankje en een hoop gelach naar bed gaan.

De volgende ochtend, vol goede moed weer de Stena Line op. Als eigenlijk altijd loopt het inchecken anders dan ik gewend ben. Dit is inmiddels mijn 5e keer dat ik meega en het is nooit hetzelfde wat het iedere keer weer een bijzonder uitje maakt.

Eenmaal op zee waren de omstandigheden goed, en we verwachten veel van vandaag. Nou ons getuur werd 10 minuten voor het einde van de tocht dan eindelijk beloond. Nynke sprong op JAAAAAAAA bruinvis, 2 stuks. Dit was de ontlading na 2 lange dagen zee staren.

Een rustige vaart met de Hollandica

Dit jaar is het opvallend dat er weinig bruinvissen tijdens de maandelijkse overtochten worden waargenomen. Afgelopen jaren werden er meer dan 40 dieren per tocht waargenomen, nu is dat nog geen 17 bruinvissen per tweedaagse tocht. We gaan deze ogenschijnlijke “trend” vergelijken met observaties van andere organisaties elders op de Noordzee.

 

Samantha en Nynke

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...