Stena line walvis onderzoek
22
jun
2019

14 bruinvissen op overtocht

De Stena Hollandica in Hoek van Holland

In het afgelopen weekend van 15 en 16 juni zijn er tijdens de monitoringstrip van Hoek van Holland naar Harwich en terug zijn er in totaal 14 bruinvissen geteld. Aan boord van de Stena Britannica werden er op de heenweg 9 bruinvissen geteld en op de terugweg op de Stena Hollandica werden er 5 bruinvissen geteld. Dat brengt het totaal aantal waargenomen bruinvissen voor 2019 op 104.

Hieronder een blog van deze trip:

15 – 16 juni 2019 Een mooie zomerscore!

Na een heel rustig voorjaar, met lage aantallen getelde bruinvissen op zee, zijn we benieuwd wat deze zomer telling gaat brengen! In de begin jaren zagen we vrijwel niks in de zomermaanden, echter de laatste jaren werden wel regelmatig bruinvissen gezien. Spannend dus…

Na weken met heel wisselend zomerweer, hebben wij geluk dit weekend! Als we de haven van Hoek van Holland uitvaren schijnt de zo volop en hebben we een hele mooie vlakke zee. Prachtig mooi weer om bruinvissen en wie weet wat nog meer… te spotten.

Al snel na het uitvaren ziet Marije de eerste bruinvis! Een paar keer zien we één bruinvis, later op de middag nog een paar tweetallen. Voor de rest is het rustig op zee, geen Jan van Genten vandaag, we noteren ook overige zeevogels en af en toe zien we afval drijven. De tweede helft van de survey neemt de wind wat toe en worden er geen bruinvissen meer gezien. De totale score is negen bruinvissen; een mooi resultaat voor een zomertelling.

Ook de tweede dag is het prima zomerweer en zijn de telomstandigheden prima. Deze dag zien we nog een zeehond die vlak voor de boeg wegduikt, veel Jan van Genten en in totaal vier bruinvissen. De bruinvissen lijken allemaal volwassen dieren, er worden geen jonge dieren gezien.

Tevreden gaan we naar huis en we zijn benieuwd wat de collega’s in juli gaan zien…

Marije Siemensma en Nynke Osinga

 

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...