19
mei
2018

Weer mooi aantal bruinvissen tijdens Stena trip naar Harwich

Afgelopen weekend, 19/20 mei, zijn weer twee observers vanuit Hoek van Holland naar Harwich en terug gevaren met de Stena Line veerboten. Het aantal bruinvissen dat vanaf de brug werd waargenomen was niet zo groot als vorige maand (> 280) maar toch wel weer flink, namelijk 46 dieren, waarbij minimaal één kalfje werd waargenomen. De omstandigheden op zaterdag waren redelijk tot goed; afwisselend windkracht 2-3 en op zondag af en toe nog wat beter Bft 0- 4. Op zaterdag werden 12 bruinvissen gespot en op zondag 34. Het totaal aantal bruinvissen voor 2018 komt hiermee op 361 bruinvissen. Naast de bruinvissen werden er ook tal van zeevogels waargenomen zoals jan-van-genten,  maar ook een hele speciale; de noordse pijlstormvogel.

Hieronder de blog van deze trip:

19 en 20 Mei 2018

Observatie dek (foto: S. Daemen)

Dit weekend is het zover, de Stena Line is geboekt. Wij gaan dit weekend op bruinvissen survey op de brug van de Hollandica en Brittanica van de Stena Line. Om 12:00 afgesproken met Ernst, de 1e observer om vervolgens daarna door de douane heen te gaan en naar de brug te lopen. Na elkaar kort voorstellen een doorloop van de verwachtingen gedaan. Vanmorgen zal de wind nog vrij sterk zijn, maar na verloop van de dag gaat deze liggen.

Na de afvaart werden er al snel bruinvissen gespot, ik miste ze allemaal. Jeetje, ik doe toch iets verkeerd, maar goed na een aantal dieren werd het rustig. De zee ging ook van Bft 4 naar 1, goede omstandigheden om iets te spotten. Na 3 uur stond de stand op 12 bruinvissen, en diverse Jan van Genten maar daarna werd het helemaal stil, geen vogel/bruinvis niets. Ineens schoot er een noordse pijlstormvogel langs en toen Ernst mij erop wees dook hij onder, ok heb echt mijn dag niet hoor vandaag.

Jan-van-gent (foto: S. Daemen)

Eenmaal aan wal zijn we naar Captain Fryatt gewandeld waar wij de nacht doorbrachten. Na de tassen afgooien en opfrissen de kroeg nog even ingegaan.

Nieuwe dag, nieuwe kansen, wel eerst even vroeg op. De weersomstandigheden vandaag zijn beter, zo goed als windstil in de ochtend. Eerst nog even een ronde gewandeld achter het dorp, waar wij diverse vogels/reeën/eekhoorns hebben gezien. Met een goede honger naar de Stena Line gewandeld en daar ingecheckt. Hier duurde het allemaal wat langer voor wij op de brug stonden maar geen probleem, het is net als gisteren een hele belevenis. Even een kort voorstelrondje met de kapitein en aan boord ontbijten. Raampje schoon en kom maar op Bruinvissen wij zijn er weer klaar voor.

Bruinvis onder het oppervlak vanaf de Stena Line (Foto E: Schrijver).

Na 2 uur varen, ging de teller van Ernst alweer flink op. Ik keek voor mij en mijn overzicht was nog steeds leeg. Inmiddels werd het wat mistiger en werd het zicht beperkter. Ineens zag ik in de verre verte een twee tal zwarte puntjes, ok ik zag iets. Verrekijker erbij, hmmm…. niets ok verrekijker weg en ja zag het toch weer wederom verrekijker erbij, en uit volle borst riep ik “Bruinvis” ik springen yes,yes,yes eindelijk mag ik op mijn lijst ook wat invullen. Het bleken er 3 te zijn, die uiteindelijk ook prachtig dicht langs het schip scheerde. Op de achtergrond hoorde ik de kaptein en zijn crew giechelen, sorry hoor jongens maar na 8 uur turen werd ik wel wat overenthousiast. Daarna ging het ineens hard, en zowel Ernst als ik moesten blijven schrijven. In een uur tijd stond de teller ineens over de 30 bruinvissen.

Het zicht vanuit de Stena Line (Foto S.Daemen)

Noodloot sloeg toe, als verwacht werd het weer minder. De wind trok aan en maakte het spotten onmogelijk met Bft 4. Vlak voor mij zag ik nog een bruinvis opduiken, die lak had aan het schip en op zijn gemak voorbij zwom. Om het nog lastiger te maken, dichte mist. 1 ½ uur niets kunnen doen behalve de papieren op orde brengen.

Een half uur voordat wij aanmeerde klaarde de mist op en was het land al in zicht. Uiteindelijk hebben wij deze trip 46 dieren gezien, waarvan 1 kalfje.  Naast de bruinvissen werden er ook tal van zeevogels waargenomen zoals jan-van-genten.

Samantha

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...