14
apr
2018

Bultrug vanaf Stena Line en heel veel bruinvissen

In het weekend van 14 en 15 april hebben twee observers van Stichting Rugvin een zeer goede monitoringstrip ondernomen. Voor het eerst werd er vanaf de brug door de Stichting een bultrug waargenomen (bemanningsleden hebben deze walvissoort ook wel eens waargenomen) en meer dan 280 bruinvissen!! De bultrug werd zelfs tot op een afstand van slechts 150 m waargenomen.

Een van de vele waargenomen afvalstukken vanaf de Stena Line (WJ Strietman)

De  bijzondere trip werd onder goede omstandigheden (vrijwel gladde zee) gedaan. Op de terugweg was er in het begin nog wel wat mist maar toen deze optrok werden er op zondag toch nog zo’n 90 bruinvissen waargenomen. Naast de walvisachtigen werden ook veel jan-van-genten en grote jagers waargenomen. Het aantal van 280 bruinvissen werd alleen in 2010 overtroffen met een aantal van minimaal 316. Het totaal aantal bruinvissen voor 2018 komt met dit uitstekend weekend op 315.
Een smet op de tocht was toch wel dat er ook veel drijvend afval werd waargenomen.

Hieronder de blog van deze trip:

14 – 15 april 2018

Bultrug (Foto WJ Strietman)

Met op de heen en terugweg een voorspelde rustige zee en het feit dat april de piekmaand in bruinviswaarnemingen is hadden we goede hoop voor een succesvolle tocht. Een half uur uit de haven van Hoek van Holland zagen we de eerste bruinvis. En vervolgens zagen we een paar uur lang elke 2/3 minuten één of meerdere dieren die overal opdoken. En zo snel als het begon, zo snel stopte het ook weer. Het waren er teveel om te tellen en te noteren. Overal waar we de verrekijker op richtten dook er wel eentje op. We hebben er ruim 190 genoteerd, maar wij vermoeden dat we er ook velen over het hoofd gezien hebben; het waren er simpelweg te veel om goed te kunnen tellen.

Grote jager (Foto WJ Strietman)

Ondertussen zagen we ook allerlei vogels, waaronder vele jan van genten, noordse stormvogels, zeekoeten en alken. En zelfs enkele grote Jagers, die zich tegoed deden aan een dode Jan van Gent. Wat ook opviel was de grote hoeveelheid drijvend afval; door de gladde zee was dit nu nog duidelijker; we zagen vele stukken plastic, ballonnen, touwen, etc.

Na de stortvloed aan bruinviswaarnemingen kwamen we figuurlijk even in rustiger vaarwater. Een half uur lang was er al geen bruinvis meer te zien en we naderden langzaam het windmolenpark voor de kust bij Harwich.; de aankondiging dat we weldra in ondiepere wateren zouden aankomen, waar op basis van onze eerdere tellingen, de kans op bruinvissen een stuk lager is. We praatten nog rustig na over wat we zojuist ervaren hadden toen Jeroen opeens riep: bultrug! Ik pakte mijn camera op, en we renden samen met de gealarmeerde bemanning meteen naar de rechter kant van de brug om te kijken of we deze walvis nog een keer zouden zien.

Bruinvis vanaf Stena Line veerboot (Foto: WJ Strietman)

Ondertussen voer de boot met twintig knopen verder, dus we hoopten dat hij nog een keer boven zou komen. En, bam! Nu dook de bultrug naast de boot op, zo’n 150 meter van ons vandaan. Goed te zien in het zonnetje kwam hij boven en dook snel weer onder. Iedereen stond perplex te kijken naar dit bijzondere schouwspel: een bultrug! Stichting Rugvin voert in samenwerking met Stena Line deze maandelijkse tellingen tussen Hoek van Holland en Harwich al uit sinds 2005 en dit is de eerste keer ooit dat er een walvis waargenomen is.

Op basis van de genomen foto’s nemen we contact op met personen de rest van Europa om te kijken of deze walvis al eens ergens eerder gezien is. In het Noord-Atlantisch gebied worden namelijk zoveel mogelijk bultruggen geïdentificeerd aan de hand van individuele kenmerken. Foto’s en andere informatie worden per dier vastgelegd, waardoor het mogelijk is om dieren te herkennen als die ergens in Europa opduiken en zo hun migratiepatronen en leefgebieden in kaart te brengen.

De volgende dag vertrokken we met mist vanuit Harwich richting Hoek van Holland. Een paar uur uit de kust trok die echter langzaam op en begon de wind af te nemen; wederom ideale omstandigheden om bruinvissen te spotten. Alhoewel we nu door de mist minder uren op zee hadden waarbij we goede konden waarnemen, telden we desondanks nog ruim 90 bruinvissen.

Bij elkaar hebben we dus ruim 280 bruinvissen genoteerd, en een bultrug. Een hele bijzondere trip dus!

Wouter Jan en Jeroen

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...