19
jun
2017

Veel bruinvissen tijdens telling in Oosterschelde

De ORCA tijdens de telling van 2017 net onder de Zeelandbrug door. (Foto F. Zanderink)

Tijdens de jaarlijkse bruinvistelling, op zondag 18 juni 2017, op de Oosterschelde zijn minimaal 34 bruinvissen geteld. Dat is een aardige toename ten opzichte van vorig jaar. In 2016 werden namelijk 25 dieren geteld. Echter waren tijdens die telling de weersomstandigheden niet optimaal, waardoor er vanuit gegaan kan worden dat er toen dieren zijn gemist.

Dit jaar hadden we echter pech met de schepen. Een boot viel af op de dag vooraf aan de telling. Op het moment van vertrek viel ook een boot vanwege materiaal pech af en een derde boot viel na twee uur varen ook af, eveneens met motorpech. Afgezien van de motorpech waren de omstandigheden bijna perfect en bijzonder goede weersomstandigheden, Bft 1 gedurende de hele tocht! Het water was net geen spiegeltje.

Waarnemingen per boot minus dubbeltellingen

De meeste dieren werden in de eerste uren vlak bij de kant waargenomen aan de noordkant (Burghsluis – Zierikzee) en de Zuidkant (tussen de Roompot en Colijnsplaat). Na de Zeelandbrug vormden het water bij Kats en Bruinisse goede plekken. Alle boten hebben tijdens de trip bruinvissen gespot. Er werd een pasgeboren kalf waargenomen en een juveniel (groot kalf).

 

 

Bruinvis “Willem” tijdens de scan. (foto W.J. Strietman)

De telling werd mede mogelijk gemaakt door de inzet en passie van de vele vrijwilligers; de observers de schippers en de financiële steun van het Wereld Natuur Fonds Nederland.

 

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...