25
nov
2017

Toch nog zeven bruinvissen

In het afgelopen weekend van 25 en 26 november zijn de observers van Stichting Rugvin weer voor een tweedaagse monitoringstrip mee geweest met de Stena Hollandica en Stena Britannica. Ondanks de niet geweldige weersomstandigheden van Bft 6 en zelfs 7, lukte het de twee observers tussen Hoek van Holland en Harwich toch nog 7 bruinvissen te tellen. Naast de bruinvissen namen de observers veel zeevogels waar onder jan-van-genten, alken, een grote jager en vele honderden meeuwen.

Met het aantal van zeven bruinvissen komt het totaal aantal waargenomen bruinvissen in 2017 op 353 dieren. Dat is al met al een vrij hoog cijfer, als je in beschouwing neemt dat we de laatste twee maanden niet mee hebben kunnen varen vanwege de veelal slechte weersomstandigheden op zee.

Hieronder de blog van deze trip:

25 – 26 november

De Noordzee tijdens de oversteek (D. Beuker)

November is een maand waarin veel dagen met ruig weer voorkomen. Het was dan ook moeilijk het juiste weekend te kiezen. Ondanks perioden van windkracht zeven op zaterdag is besloten het laatste weekend van de maand er voor te gaan.

Op zaterdag waren er nog ruim twee tel-uren met daglicht voor de boeg. Wetende dat we niet veel bruinvissen zouden gaan zien hadden we er zin in, want november is voor vogels een spannende maand op zee. Al gauw hadden we een langs vliegende papegaaiduiker in winterkleed. In totaal zijn er deze dag een kleine 80 jan-van-genten, een handvol dwergmeeuwen, drie noordse stormvogels en een juveniele grote jager gezien.

Bruinvis vanaf de brug (D. Beuker)

Vlak voor zonsondergang is een bruinvis gezien. Bij ruige zeegang worden bruinvissen vaak maar een maal waargenomen waarna ze in de golven verdwijnen.

Na een nacht in een typisch Engels hotel was het vooruitzicht op de komende dag beter dan de zaterdag. Eenmaal uit de haven begonnen de golven zich rustig op te bouwen. Een kilometer of 5 uit de kust werd de Stena Britannica tegemoet gevaren door een groot MSC-schip met een wolk meeuwen er achter. Uitzonderlijk is dat het hier om ongeveer 600 grote mantelmeeuwen en 400 zilvermeeuwen ging.

Een Alk tijdens de overtocht. (D. Beuker)

Met name in de Engelse wateren zijn redelijk veel alken gezien. Vaak werden deze belaagd door hongerige drieteenmeeuwen en in sommige gevallen dwergmeeuwen. Jan-van-genten deden het leuk, bijna 350 vogels waren veelal vissend te zien. Naast de genten werden ook 20 noordse stormvogels, vijf grote jagers en een adulte kuifaalscholver gezien. Op de terugweg hadden we meer geluk met bruinvissen. Zes dieren lieten zich aan de waarnemers zien. Een van de waarnemingen betrof minimaal een drietal waarvan een kalf.

Al met al was het een leuk telweekend. Volgende keer met betere omstandigheden en meer bruinvissen.

Arjan Brenkman en Daniel Beuker

 

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...