27
aug
2017

Zeer veel bruinvissen tijdens overtocht naar Harwich

In het weekend van 26 en 27 augustus heeft het observers-team van Stichting Rugvin, dat eerst het weekend hiervoor had willen varen, achteraf geen spijt gekregen van deze verplaatsing. Het weer was nu bijna perfect. Gedurende de twee dagen was er slechts een wind van bijna continu Bft 1. Dat zorgde voor weidse uitzichten en veel waarnemingen! Alleen op zaterdagmiddag en zondagochtend was het geregeld wat heiig aan boord van de Stena Hollandica en Britannica door de zeemist die niet altijd goed wilde oplossen.

Noordse stormvogel pikkend aan bruinvis

In totaal werden er 126 bruinvissen waargenomen: 27 op zaterdag en 99 op zondag. Dit is de op na hoogste score ooit (april 2011 met 316 dieren). Het totaal aantal bruinvissen in 2017 komt hiermee voorlopig op 346.

Er zaten relatief veel groepjes van 4 of 5 bruinvissen tussen de waarnemingen. Opvallend was ook dat de bruinvissen zich niet dichtbij de Stena Line veerboten ophielden. Bijna alle waarnemingen waren van meer dan 300m afstand, waarna ze na 1-3 boven komen ook snel geheel uit zicht verdwenen waren. Goede foto’s maken van de dieren was zo goed als onmogelijk. Onder de bruinvissen was ook een dode of stervende bruinvis die werd aangepikt door een noordse stormvogel. De bruinvis hing opmerkelijk genoeg verticaal in het water. Verder werden nog een grijze zeehond, meerdere grote sternen, enkele grote jagers en een paar zeekoeten naast de altijd aanwezige meeuwensoorten en jan-van-genten gezien.

Hieronder de blog van deze trip:

26 – 27 augustus Stena Line monitoring

Ronald tuurt over een heiige Noordzee.

Het voorspelde weer zorgde bij mij voor relatief hoge verwachtingen. Er werden de laatste weken overal bruinviswaarnemingen langs de kust gedaan, dus in combinatie met het rustige weer zou dat misschien een grote hoeveelheid bruinvissen kunnen opleveren. Dit weekend zou ik met Ronald de monitoring doen. Ronald was de laatste weken goed getraind geraakt op de Oosterschelde als lid van het Foto ID team.

Eerst hadden we het weekend hiervoor zullen gaan, maar vanwege een zee waar de wind twee dagen lang Bft 6 was, vormde dat geen goed vooruitzicht. Dus het werd het weekend van 26/27 augustus. Een goede keuze.

Allereerst moesten we wennen aan de tijdelijke vervoersoplossing, de busrit van Schiedam naar Hoek van Holland i.p.v. het stoptreintje van Rotterdam naar Hoek van Holland. Volgende maand komt de Hoekse lijn (Metro) gereed en kunnen we met een nieuwe metro voor de terminal van de Stena Line uitstappen.

Aan boord van de Hollandica, op de brug, werden we verrast door toch wel wat heiige lucht boven zee (zeemist). Echter keek je naar boven dan was er gewoon een blauwe lucht maar op zee was het zicht beperkt tot ca 2 km.

Zeearend (Foto: F. Zanderink)

Enfin, eenmaal gesetteld was het vooral prettig te zien dat de zee inderdaad heel rustig was, misschien nog wel rustiger dan voorspeld. Na de gewoonlijke taferelen van rond vliegende mantelmeeuwen zag ik twee juveniele grote sternen, kort daarop zag ik een grote bruine vogel opstijgen boven zee. Het dier was zeer groot, bruin en met een witte staart. Hij vloog voor ons uit en verdween uit het zicht de  mist in. Dit kon maar een vogel zijn geweest, een zeearend! Jeetje!! Jaren geleden toen we vaak vanuit Scheveningen de Noordzee opgingen hadden we al eens eerder zeearenden boven de Noordzee gezien, maar het blijft in Nederland toch erg speciaal deze vogel zijn naam eer aan te zien doen.

“Net te laat”en te ver weg.

Korte tijd later werden de eerste twee bruinvissen waargenomen door Ronald. Het bleef daar even bij tot we midden op zee waren. Toen kwamen er geregeld bruinvissen in het vizier. De teller stokte bij 27. Geen slecht resultaat voor augustus. Er zijn veel jaren geweest waarin augustus vaak voorspelde geen enkele bruinvis te zullen zien.

 

 

 

Eén van de tientallen ballonnen die we onderweg tegen kwamen,

De volgende dag was het weer een beetje het zelfde, misschien nog wel rustiger, maar qua helderheid was het ook niet best. Maar gelukkig ging dat niet ten koste van de waarnemingen. Integendeel. Deze dag overtrof de dag ervoor, maar liefst 99 bruinvissen werden er geteld. De honderdste verwachtten we zeker ook, maar in het laatste uur hebben we geen waarneming meer gedaan. Maar in totaal voor het hele weekend dus 126 bruinvissen. Het gedrag van de bruinvissen was best bijzonder, we zagen de dieren vaak vanaf 400-800 meter, maar ze kwamen nu nooit naar het schip toe. Veelal zwommen naar het zuiden of noorden van de boot weg. Een kans op goede foto’s was bijzonder klein.

Wat helaas wel goed lukte was het nemen van foto’s van ballonnen die dreven op het water.

 

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...