19
apr
2015

Toch bruinvissen in de Noordzee.

Bruinvis gezien vanaf de brug (archieffoto)

Het was even schrikken volgens de nieuwsberichten zouden er bijna geen bruinvissen in Nederlandse Noordzee worden waargenomen momenteel, maar gelukkig ook nauwelijks strandingen. Echter de observers van Rugvin namen vanaf de Stena Line veerboten tussen hoek van Holland en Harwich, afgelopen 19-20 april toch zo’n 18 bruinvissen waar. Een aanzienlijk deel bevond zich zelfs daarvan in de Nederlandse wateren. Ze zijn er toch gelukkig nog of weer. We hebben nu in 2015 in de eerste 4 maanden van het jaar zelfs al meer bruinvissen (101) gezien dan in het vorige jaar (77).
Volgende maand gaan we weer de zee op.

Hieronder de blog van deze trip:

19 en 20 april 2015

Op een perfect zonnige dag stappen we aan boord van de Stena, we hebben er zin in! Aan boord dit keer veel studenten die maar wat graag met de kapitein op de foto willen op het zonnedek. Voorspellingen wind bft 2/3 in de loop van de dag bft 2/1. In de media berichten dat er voor de Nederlandse kust bijna geen bruinvissen gespot worden maar na nog geen 35 min ziet Corine de eerste voor het schip, het dier duikt en het schip vaart er ruim overheen.
Dan binnen een uur nog 6 bruinvissen voor het schip, alleen of in tweetallen. Tot ongeveer de helft van de route zien we in totaal 13 dieren. Dit blijkt ook het totaal van die dag, dus bijna alle dieren gezien aan de Nederlandse kant van de Noordzee!
De volgende dag begint met redelijk goed weer en als na ongeveer 2 uur het Engelse troebele bruine water overgaat in helder zien we de eerste bruinvis. Nog geen twee minuten daarna nog twee! In eerste instantie kwamen ze tegelijk boven water maar daarna ging één van de twee jagen en was mooi te volgen door het heldere water! Dan begint de wind aan te trekken en komen er zelfs schuimkoppen. Lastig spotten! Maar dan toch nog net over de helft in Nederlanse wateren nog 2 bruinvissen gespot maakt 5 dieren. Totaal tijdens de trip retour dus 18 dieren gezien.
Waarschijnlijk hadden we met minder wind op de terugweg meer kunnen zien maar ja.. toch goed om te weten dat de bruinvissen zeer zeker ook nog in de Nederlandse kant van de Noordzee zitten. Er zijn minder bruinvissen aangespoeld aan de Nederlandse kust maar misschien gaat het dan juist beter met de bruinvissen en hebben ze voldoende voedsel en dus spoelen er minder dieren uitgehongerd aan…? Ben benieuwd naar de survey van mei 😉
Groetjes Corine en Ilse

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...