22
mrt
2015

Twintig bruinvissen geteld in de maand maart

Afgelopen zondag en maandag, 22 en 23 maart, zijn twee waarnemers van Rugvin met Stena Line mee geweest voor de maandelijkse monitoringstrip van Hoek van Holland naar Harwich en terug. Zij zagen 11 bruinvissen op de heenweg en 9 bruinvissen op de terugweg. Met een totaal van 20 dieren, geen slechte score voor een monitoringstrip in de maand maart! Alleen in 2005 (35), 2011 (21) en 2014 (41) telden we de afgelopen tien jaar meer bruinvissen tijdens deze maand. In totaal zijn er nu in 2015, 83 bruinvissen gespot.

Hieronder de blog van deze trip:

22 en 23 maart 2015

Afgelopen zondag en maandag, 22 en 23 maart, zijn Rosanne en ik met Stena Line mee geweest voor de maandelijkse monitoringstrip van Hoek van Holland naar Harwich en terug. Ik ga al heel wat jaren 1 tot 2 keer per jaar mee, maar het blijft bijzonder om daarboven op de brug te mogen observeren! We worden altijd heel vriendelijk ontvangen door de bemanning, die het nooit erg lijkt te vinden dat we met stoelen slepen, een verrekijker lenen, hen lastig vallen met vragen over hoe goed het zicht is of rondstuiteren als we blij zijn als we weer een bruinvis zien!

Britse kust bij vertrek

Dit keer zag Rosanne onze eerste bruinvis tien minuten na vertrek. En ik de tweede zeven minuten later! Allebei blij en opgelucht; we kunnen het nog! Dit zou een goeie tocht worden, dachten we hoopvol! De derde liet zo’n veertig minuten op zich wachten en kort daarna spotte Rosanne er nog eens twee! Een paar minuten later riep ik enthousiast ‘Jaaah, nog één… twee… drie… vier?’. Een kleine groepje bruinvissen zwom zo’n honderd meter van de boot. Aangezien ze hard zwommen, was ik van de vierde niet helemaal zeker. Dat had ook nummer één kunnen zijn die inmiddels weer boven kwam, en dus werden er drie bruinvissen genoteerd. En toen werd het stil! Ruim anderhalf uur later zag Rosanne nog twee bruinvissen en twintig minuten later nog één wat de laatste van de dag bleek. Elf bruinvissen is natuurlijk niet slecht, maar met de aantallen van vorige maand in ons achterhoofd (62 bruinvissen en 4 witsnuitdolfijnen), en door de goeie omstandigheden op het water viel het toch een beetje tegen. Ook wat vogels betreft bleef het rustig. Maar die avond zagen we onderweg terug van de pub naar onze B&B nog een vos door de straten rennen. Die had ik in geen tijden meer gezien!

De volgende ochtend hadden we hoge verwachtingen toen we naar de boot liepen. Er was voor maandag minder wind voorspeld dan de dag ervoor en er was, ondanks de koude nacht, geen mist te zien! Helaas viel op zee de sterkte van de wind erg tegen, het water was langs de Britse kust lang ‘modderig’ en de golven waren ook nog eens rommelig. Er was geen patroon in te ontdekken en dat maakte het observeren extra moeilijk! Na ruim een uur zagen we allebei de eerste bruinvis vlak langs de boot opduiken. Een half uurtje later zag ik de tweede die met enorme snelheid bijna helemaal uit het water kwam! Gaaf gezicht! Rosanne zag er met grote tussenpauzes nog eens twee keer één bruinvis.

Koddige spreeuwtjes onderweg

Tijdens het wachten op de volgende waarneming kwamen er twee valkachtige vogels langs vliegen om ons peinzend achter te laten. Wat voor vogels waren dat nou? Helaas kon de vogelidentificatiegids ons ook niet helpen bij dit raadsel. Niet veel later vloog er in ene een spreeuw via de deur naar binnen! In paniek vloog ‘t beestje van de ene tegen de andere ruit van de brug. Gelukkig kreeg ik ‘m te pakken door een theedoek over hem heen te gooien en twee tellen later vloog hij, nadat ik ‘m op het dek wilde zetten, meteen door de zee op. Als ik hem was geweest was ik nog even lekker blijven zitten om bij te komen van de schrik en het gebuts tegen de ruiten. Ik hoop maar dat hij het overleefd heeft! Een tijdje later zaten er twee spreeuwtjes op de railing die langs de brug loopt. ’t Zag er koddig uit hoe deze vogeltjes ons van buiten begluurden.

Na bijna twee uur geconcentreerd kijken zag ik tot mijn verbazing een bruinvis ver van de boot. De vogels die er vlogen, en af en toe naar beneden doken, gaven mij de indruk dat daar vis zou zitten. En bruinvissen dachten mogelijk hetzelfde bij het horen van de duikende vogels! En dus keek ik met mijn verrekijken een tijdje die kant op, totdat… hoppa… een bruinvisrug in ene boven kwam! Uitstekende timing! Met de dichterbij komende Nederlandse kust zag ik geruime tijd later een donker vlekje in mijn ooghoek in een inmiddels kalm geworden zee. Ik riep meteen ‘hier zit wat’! En dit werd enkele seconden later bevestigd toen we een bruinvis boven zagen komen. Weer bleef het lange tijd stil en net voor het moment dat we de Nieuwe Waterweg zouden invaren en de monitoringstrip er op zat zag Rosanne nog eens drie dieren! De teller kwam dus op negen bruinvissen voor die dag, met in totaal 20 dieren voor deze monitoringstrip. Alleen in 2005 (35), 2011 (21) en 2014 (41) zagen we de afgelopen tien jaar meer bruinvissen in de maand maart.

Tekst en foto’s door: Jenny

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...