18
mei
2015

Weinig bruinvissen dit keer vanaf Stena Line

Afgelopen weken lazen we in diverse berichten dat er weinig bruinvissen werden waargenomen in de Nederlandse wateren. Dat was in tegenstelling met onze eigen ervaring. We hadden er dit jaar zelfs meer gezien dan de afgelopen jaren in het zelfde tijdsbestek. En de afgelopen jaren werden er in de maand mei juist veel bruinvissen geteld. Maar tijdens de afgelopen monitoringstrip van 15 en 16 mei stokte de teller ook bij ons op “slechts” 5 dieren.  De vijf bruivnissen die werden gezien waren wel allemaal aan de Nederlandse kant.

De omstandigheden op zee waren redelijk tot goed, de wind was matig (gemiddeld Fbft 3)  en het zicht was helder en geen regen. Het totaal van alle bruinviswaarnemingen in 2015 komt hiermee op 106.

Hieronder de blog van deze trip:

15 en 16 mei 2015

Schittering op zee

Vol goede moed stapten Frank en Yvonne gewapend met high tech verrekijkers en GPS apparatuur de Stena Hollandica op vroeg op vrijdagmiddag. Bij vertrek was het vrij bewolkt maar prima weer om bruinvissen mee te spotten. Amper een half uur na vertrek uit de haven van Hoek van Holland werden de eerste bruinvissen al waargenomen; een duo volwassen exemplaren.

Met een Noorderwind van 3 Bft en een snelheid van zo’n 42 km/u cruisden we door het zilte water van rond de 11,5 graad warm, of koud.. Dat wat betreft de technische aspecten, terug naar het turen. Na niet al te lange tijd brak het lichte wolkendek open en verscheen de blauwe lucht. Gepaard met een fijne lentezon kregen we een levensecht schilderij van glinsterende pareltjes voorgeschoteld. Zonnebril dus op anders wordt je tureluurs. Prachtig gezicht dat wel.

Onderweg verrast door een grote jager die sierlijk voorbij kwam. Maar verder dan wat andere vogels spotten kwam het niet. Tot ongeveer een uur voor de Engelse kust. Toch nog een bruinvis kunnen noteren. Met de haven van Harwich volop in zicht een aantal drieteenmeeuwen ofwel kittiwakes (in Engels); we waren ten slotte dicht bij aanmeren..

Stena Hollandica

De volgende morgen gebrand op overtreffing van de enigzins schamele score aan bruinvissen van de dag ervoor. Wederom bewolkt maar met goed zicht nestelde ieder zich weer aan zijn/haar kant van de scheepsbrug. Al kabbelend met 33 km/u op naar foeragerende bruinvissen! Of uberhaupt een glimps van een paar dieren.

Net als op vrijdag verderop op zee zicht op de Noordse stormvogel. Verder keken we op van wat zwaluwen, en om het verhaal nog sterker te maken kwamen we een clubje duiven inclusief vredesstichter (=wit) tegen tijdens een rondje om de boot, midden op zee.

Opzienbarende wolk

Gaandeweg pakten donkere wolken plus een opzienbarende wolk, vond ook de Engelse crew, zich samen maar we hielden de overtocht droog terwijl de wolken de Stena voorbijdreven.

Dat kon niet gezegd van de bruinvissen want de teller stond die dag nog op exact nul. Maar met het rustige vaarwater en nog steeds heus wel moed bij de observatoren kon het haast niet uitblijven en werden we op zo’n 1,5 uur voor aankomst 2x verblijd door een bruinvis. Toch lieten ook deze twee exemplaren zich niet al te enthousiast zien, maar genoteerd waren ze. Ook hier met de kustlinie in zicht beide edities van de mantelmeeuw, en de zilvermeeuw.

Jan van Genten

En verder werden we getrakteerd op de grote Jan van Gent show waarvan er een aardig aantal met speels gemak langs kwam zweven. Qua uitstraling erg fotogeniek maar het tempo van zweven ging wel haast de afdruktijd te boven.

Kortom: aardig goed weer op beide observeerdagen, aardig wat van allerhande vogels onderweg, aardig weinig bruinvissen. Maar toch vijf toe kunnen voegen aan de database.

Yvonne

 

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...