03
mei
2024

Stichting Rugvin in EenVandaag met minister tegen “op de foto met tuimelaar”!

In het TV programma EenVandaag van AVRO/TROS op Ned 1 van dinsdag 30 april jl werd uitgebreid stilgestaan bij het maken van foto’s van tuimelaars (dolfijnen) in het dolfinarium van Harderwijk. Iets dat volgens de minister én volgens Stichting Rugvin niet mag en zeker niet educatief is. 

Uit het water springende mannetjes tuimelaar (F. Zanderink)
Bruinvis nabij Studio Bruinvis

Dolfinarium Harderwijk 

In het het TV-programma wordt allereerst minister Adema gevraagd wat hij vindt van het feit dat het dolfinarium nog steeds doorgaat tegen de afspraken uit 2019, met het maken van foto’s van de tuimelaars in Harderwijk die dan ook nog aangeraakt worden onder het mom van educatie. De minister is daar zeer resoluut over: “dit gaan we niet meer doen”. Ook Rugvin directeur Frank Zanderink werd door de programmamakers gevraagd naar zijn mening. Minister en directeur stonden duidelijk op één lijn. Wil het programma terugkijken klik dan op deze EenVandaag link en scroll door naar 08:50. 

Zelf ging de redactie met Zanderink naar Zierikzee, waar een heel ander educatief, diervriendelijk proces gaan is, namelijk Studio Bruinvis. Een installatie aan de Oosterschelde waar je naar bruinvissen kunt luisteren en kijken zonder ze te verstoren of aan te raken en bovendien erg leerzaam is.

Er wordt serieus nagedacht (F. Zanderink)

Natuureducatie 

De undercover medewerker van EenVandaag die met een dolfijn op de foto ging en het uur “educatie” onderging, was er ook zeer duidelijk over: Dit heeft niets met educatie te maken. 

Wil je echt iets over walvissen, dolfijnen en bruinvissen leren en hoe belangrijk ze zijn voor klimaat en biodiversiteit schrijf je dan in voor onze walviscursus of doe een workshop,  

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...