Tweedaagse walviscursus

Tweedaagse walviscursus

De cursusdata voor 2022 worden binnkort bekend gemaakt.  

Deze tweedaagse cursus is bedoeld voor natuurliefhebbers die een speciale voorliefde hebben voor walvisachtigen (walvissen, dolfijnen en bruinvissen). Het wordt het vierde jaar dat Stichting Rugvin deze cursussen op de Oosterschelde organiseert. De cursussen en de overnachtingen vinden plaats op het zeilschip “de Nieuwe Maen” (Zierikzee). De weekendcursusdata voor 2021 zijn vanwege Corona afgelast. Wij komen binnenkort met een nieuw cursusprogramma voor 2022! 

In de cursusweekenden wordt je het fijne geleerd over:

 • de ecologie van de walvisachtigen (walvissen, dolfijnen en bruinvissen);
 • de rol van walvissen in het mariene ecosysteem, walvispoep, walvisppomp en ten aanzien van klimaatverandering;
 • het hoe, waar en wanneer je het beste de diverse walvisachtigen kunt waarnemen;
 • het herkennen van de verschillende soorten walvisachtigen;
 • het registreren van waarnemingen;
 • het fotograferen van walvisachtigen;
 • het identificeren van walvisachtigen met accent op de bruinvis;
 • alles wat we weten van onze eigen bruinvis.

 

Bruinvis voor de boeg van de Nieuwe Maen tijdens cursus 2019

Bruinvis voor de boeg van de Nieuwe Maen tijdens cursus 2019

De cursus is zowel theoretisch als praktisch van aard en is aan de hand van modules opgebouwd. Dit zorgt er mede voor dat we flexibel zijn met het programma en in kunnen spelen op de weersomstandigheden, zodat we optimaal op het water van de Oosterschelde kunnen zijn om o.m. uit te kijken naar de bruinvissen aldaar en dan de programmavolgorde aanpassen. De theoriedelen worden in het ruim van de Nieuwe Maen gehouden. De praktische delen vinden plaats aan dek en deels aan land. De cursusleiders zijn (internationaal) ervaren walvisonderzoekers en verbonden aan Stichting Rugvin.

Cursisten 2019 bezig met de module Foto ID

Cursisten 2019 bezig met de module Foto ID

In de cursus staat de ecologie van de walvissen centraal, met een accent op de walvissoorten van de Noordzee. Ook ruimen we plek in voor speciale leerdoelen/verzoeken die je als cursist kunt inbrengen. Tijdens de cursus maken we ook tochten op de Oosterschelde met “de Nieuwe Maen” en onze eigen RIB, het Zeevarken. De cursushandleiding en het boek “Walvissen kijken in Europa” zijn inbegrepen.

Bultrug in de Noordzee bij Den Helder (Foto F. Zanderink)

Bultrug in de Noordzee bij Den Helder (Foto F. Zanderink)

Het Cursus Programma:

Zaterdag

 • Inloop (09.30 uur)
 • Aanvang en introductie (10.00 uur).
 • Walvissen, dolfijnen en bruinvissen
 • Ecologie van de walvisachtigen
 • Hoe walvissen waar te nemen en wat te registreren
 • De bruinvis in de Oosterschelde
 • Tocht aan boord van de Nieuwe Maen op zoek naar bruinvissen
 • Vegetarische maaltijden (lunch en diner) aan boord
 • Avondprogramma
 • Overnachting aan boord in een van de 2/4-persoons kajuiten
Op zoek naar de eerste bruinvis (Foto F. Zanderink)

Op zoek naar de eerste bruinvis (Foto F. Zanderink)

Zondag

 • Ontbijt en lunch
 • Het werken met navigatieapparatuur, afstanden op zee schatten, werking hydrofoon e.a
 • Het fotograferen van walvisachtigen
 • Foto Identificatie
 • Bruinvistocht met het Zeevarken (BRIG 520)
 • Wat kun en wil je verder met jouw walvisobservaties/werk, vrijwilligerswerk?
 • Walvissen spotten rond de wereld
 • Welke plekken te bezoeken? O.a. Moray firth, Golf van Biscaye, Zuid Afrika & Middellandse Zee*
 • Inbreng/vragen verzoeken cursisten
 • Afronding (ca 17.00 uur)
 • Etentje na afloop (facultatief).
Een bruinvis naast het Zeevarken

Een bruinvis naast het Zeevarken

Kosten en annulering.

 • De kosten van de cursus walvisobservatie door Stichting Rugvin bedragen €425 p.p.
 • Studenten komen in aanmerking voor een korting van € 50,-
 • Dit is inclusief één overnachting op de Nieuwe Maen, alle maaltijden en drankjes tijdens het verblijf, het cursusmateriaal, een tocht op de Oosterschelde met de Nieuwe Maen en een tocht met het Zeevarken. Bij te slechte weersomstandigheden zal naar een alternatief voor de tochten gezocht worden.
 • We hanteren een minimum van 6 deelnemers en maximum van 12 (bij geen Corona preventiemaatregelen) voor elke tweedaagse cursus. Een cursusweekend gaat niet door indien het minimum aantal niet gehaald wordt. U kunt een voorkeur voor één van de drie weekenden aangeven. Afhankelijk van de dan geldige Coronamaatregelen. Bij beperkte toegang tot de cursus moeten/willen wij eenieder een eigen kajuit bieden, waardoor we het maximum aantal perosnen op zes moeten stellen.
 • Vanwege Corona maatreglen kan het zijn dat we het maximum aantal deelnemers terug moeten draaien. De volgorde van aanmleding is dan bepalend.
 • Een extra nacht op de Nieuwe Maen, vooraf aan de cursus, is mogelijk, met bijbetaling van een extra nacht a € 25.
 • De opbrengsten van deze cursus komen het onderzoek van Stichting Rugvin op de Oosterschelde geheel ten goede.
 • Bij annulering van minimaal 6 weken voor aanvang van de cursus zal het overgeboekte curusbedrag voor 100% terug geboekt worden. Tot 3 weken voor een cursusweekend is de teruggave op basis van 50%. Daarna is er geen restitutie mogelijk vanwege gemaakte kosten en reserveringen.
Een van de programma onderdelen in het ruim van het schip.

Een van de programma onderdelen in het ruim van het schip.

cursusschip de nieuwe maen

cursusschip de nieuwe maen

Aanmelding & Contact

Wilt u zich aanmelden voor onze cursus dan kunt u gebruik maken van ons aanmeldingsformulier. Heeft u vragen over de cursus dan kunt deze stellen door middel van onze contactpagina.

Wij gaan uit van een minimale cursusbezetting van 6 personen en maximaal 10p. per cursusweekend. Opgave voor  31 maart 2021! En vol is vol. 

Naast deze tweedaagse cursussen organiseert Stichting Rugvin ook ééndaagse cursussen.

 

Buitenlands vervolg

* Krijg je de smaak te pakken, dan kun je via Stichting Rugvin de cursus uitbreiden met een meerdaagse reis naar een van onze collega organisaties in het buitenland. Dit gebeurt onder andere met het C.R.R.U. (Cetacean Research & Rescue Unit) in Gardenstown aan de Moray firth in Schotland, het Spaanse Edmaktub in Barcelona, ORCA in Engeland en diverse organisaties in Zuid-Afrika. Door het volgen van de cursus bij Stichting Rugvin kom je niet alleen goed voorbereid aan, maar krijg je via ons korting op je verblijf daar (de hoogte v.d. korting is afhankelijk van welke trip/verblijf wordt geboekt)!

De meerdaagse buitenlandse cursusreizen worden door collega organisaties georganiseerd en in overleg met Stichting Rugvin gekoppeld aan het aanbod van deze collega organisaties. In de cursus wordt speciale aandacht besteed aan het aanbod en de mogelijkheden hiervoor. Dit aanbod is nog volop in ontwikkeling, er kunnen nog nieuwe organisaties en locaties bij komen.

Moray Firth (Schotland)

Bij de CRRU (Cetacean Research and Rescue Unit) van Kevin Robinson verblijft u in het dorpje Gardenstown aan de Moray firth. Hier draai je mee in het foto identificatie onderzoek dat zich vooral richt op de veel voorkomende tuimelaar (Bottlenose dolphin) en de dwergvinvis (Minke whale). Je kunt hier op basis van hele weken een verblijf boeken. De kosten van een eventueel verblijf in Schotland of elders is afhankelijk van de lengte van uw verblijf. U reserveert uw plek ter plekke via Stichting Rugvin. U dient hiervoor wel zelf de reis er naar toe te boeken.

Tuimelaar in de Moray Firth (Foto K. Robinson)

Tuimelaar in de Moray Firth (Foto K. Robinson)

Golf van Biscaye

Via onze ECMC partner ORCA worden twee 3-daagse trips aangeboden die allebei aan boord zijn van veerboten van “Britanny ferries”die tussen Portsmouth (UK) > Santander (Sp) > Plymouth (UK) varen.

– Een uitbestede cursus “Wildlife photography) via “Jessops”. Meer info via Stichting Rugvin of zie de pagina bij ORCA. Alleen in de maand juli.

-Een driedaagse groepsreis onder leiding van een medewerker van ORCA. Minimum aantal 8 personen. Alleen in het seizoen mei- juni- juli. Zie ook onze pagina waar zelf walvissen zien.

Gewone dolfijn (Foto: ORCA)

Gewone dolfijn (Foto: ORCA)

Middellandse zee/Barcelona

Via Edmaktub een Spaanse onderzoeksorganisatie in Barcelona kun je meewerken gedurende een hele week aan het “gewone vinvis”-project dat loopt van maart t/m eind mei. Zie bijlage. Edmaktub 2019

Gewone vinvis vergezeld door dolfijnen. (Foto Edmaktub)

Gewone vinvis vergezeld door dolfijnen. (Foto Edmaktub)

Zuid-Afrika

Bij onze Zuid-Afrikaanse partners zijn voorlopig alleen in Hermanus langdurige verblijven voor vrijwilligers en studenten mogelijk. Je werkt dan vooral mee aan de uitwerking van onderzoeksdata. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Stichting Rugvin.

Voor kortere verblijven en eendaagse trips bij Zuid Afrikaanse Whale watch organisaties verwijzen we je door naar onze webpagina over de Zuid-Afrikaanse walvisspot mogelijkheden.

Twee zuidkapers in Walker Bay (Foto F. Zanderink)

Twee zuidkapers in Walker Bay (Foto F. Zanderink)

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...