01
jun
2021

Pilotproject bruinvissen gestart met Wageningen Marine Research in Oosterschelde

Afgelopen zondag 30 mei vond de proefvaart van het pilotproject “porpoise behaviour and calves” plaats in de Oosterschelde. 

Deze pilot is een samenwerking van de Wageningen Marine Research (WMR) en Stichting Rugvin /Ocean in Motion. Het doel van de pilot is om te onderzoeken of een bepaald gedrag van de bruinvis te koppelen is aan het geluid dat de dieren maken. Daarnaast wordt gekeken of er onderscheid te maken is tussen de echolocatiegeluiden (de clicks) van een moederdier en haar kalf. Hiervoor wordt het water van de Oosterschelde, met name de hotspots, afgevaren op zoek naar bruinvissen en wordt een hydrofoon te water gelaten die het geluid van de bruinvissen opvangt. Het geluid is direct hoorbaar aan boord en zichtbaar op de monitor van de laptop.

Plompe toren aan de Oosterschelde met bruinvis. (F. Zanderink)

De tocht, met hierbij uitstekende weers- en wateromstandigheden, voerde het onderzoeksteam vanuit de haven van Kats via Zierikzee, de Schelphoek naar Burghsluis. In dit eerste traject werden een drietal bruinvissen waargenomen. 

De eerste bruinvis(sen) waarvan het geluid werd opgenomen vonden we in de buurt van de “plompe toren”. De dieren waren overduidelijk op weg naar een bestemming en bleven niet lang hangen op één plek. 

Het onderzoeksteam, Bart, Jip en Frank. (Foto: B. Noort)

We besloten ervaring en geluk te toetsen bij Studio Bruinvis. Daar ontvingen we gewapend met de hydrofoon, laptop en directe ontvangst van Studio Bruinvis al vrij snel de geluiden van vier bruinvissen op. Deze verbleven geruime tijd in onze buurt waardoor er veel echolocatiegeluid van de dieren kon worden beluisterd en opgenomen. 

We werden tijdens het stilliggen van de boot ook nog verrast door een paarpoging van twee bruinvissen. Dit laatste zien we steeds frequenter. 

Al met al een geslaagde proefvaart. 

Paarpoging van bruinvis (Foto F. Zanderink)
Aandachtig wordt er geluisterd
Na de paarpoging terug in het water
Klein mantelmeeuw met bruinvis nabij Studio Bruinvis

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...