12
jun
2021

Foto ID tocht van 9 juni

Woensdag 9 juni ondernamen we als Stichting Rugvin weer een van de tochten op de Oosterschelde t.b.v. ons bruinvissen Foto ID project

De weersvooruitzichten waren beter dan dat het weer uiteindelijk werd die dag. De ochtend en eerste deel van de middag waren helaas te winderig. Het was de eerste Foto ID tocht die Ayla Kroon als studente vanuit de Universiteit Utrecht voor dit project mede ondernam. 

De tocht voerde ons van Kats, via Colijnsplaat naar Roompot Marina. We zagen twee keer heel kortstondig een burinvis. We kregen de twee dieren (of dezelfde?) niet vaker te zien dan twee maal. Het leverde geen foto’s op. Vanwege toch te hoge golven gangen we vervolgens naar Zierikzee waar het water zelfs nog wat wilder was. 

 

Bruinvis bij Kats (F. Zanderink)
Twee bruinvissen Kats

We namen uiteindelijk een wijs besluit om terug te varen naar Kats waar de wind tegen de verwachting in was gaan liggen. Daar zagen we een mooi schouwspel van grote sternen (Sterna  sandvicensis), visdiefjes (Sterna hirundo) en bruinvissen. Deze sternachtigen vertelden ons continu waar we de bruinvissen konden verwachten.  Hoorden we de vogels niet, dan zagen we ook geen bruinvissen. Klonk het schreeuwende geluid en zagen we de vogels het water induiken op jacht naar vis, dan zagen we in de regel een of meer bruinvissen nabij. De bruinvissen jaagden hier veelal op de aan het oppervlak zwemmende en wegvluchtende visjes. 

De verwachting is dat we zo’n 6 – 8 bruinvissen gezien hebben voor de haven van Kats. 

Grote stern duikt het water in nabij bruinvis

U doneert aan: Stichting Rugvin

Hoeveel zou u willen bijdragen?
€10 €20 €30
Wilt u een regelmatige donatie doen? Ik wil graag bijdragen
Hoe vaak wilt u deze donatie herhalen? (inclusief deze betaling)
Naam*
Achternaam*
Email *
Telefoon
Adres
Eventuele opmerkingen
paypalstripe
Loading...