14
jun
2021

Zeer veel bruinvissen en mensen rondom Studio Bruinvis

Op zondag 13 juni vertrok een Foto ID team van Stichting Rugvin voor de 4e maal dit vaar seizoen vanuit de haven van Kats het water van de Oosterschelde op voor het maken van foto’s ter identificatie van de aanwezige bruinvissen. 

Het team, bestaande uit Diederik, Nathalie en Frank, hadden een prachtige dag voor de tocht. De wind was zeer rustig (Bft 1). Gelukkig geen spiegelend wateroppervlak (dat maakt nl. het maken van foto’s soms erg lastig) en een brandende zon. De tocht voerde van Kats via Colijnsplaat naar de Oesterput. Daar lagen we een tijdje stil. Maar we zagen daar geen enkele bruinvis. Onderweg naar Zierikzee zwommen twee bruinvissen ons voorbij die ons geen foto gunden. De volgende halte werd Zierikzee. 

Diederik en Nathalie op de uitkijk.

Bij het havenhoofd van Zierikzee zagen we al rond 14.00 de eerste bruinvis. En vanaf dat moment bleef het zeer lange tijd niet meer stil. Rond de boot zwom er af ten toe één en vaak zagen we van alle kanten bruinvissen.  

We kregen zelfs hulp en aanwijzingen van Martine die op het havenhoofd zat uit te kijken naar de bruinvissen en foto’s van het team op de boot maakte. 

Onze spotter aan land bij Studio Bruinvis (Foto D. Padmos).

Er was veel activiteit van de bruinvissen. Ze jaagden zowel op grote diepte als aan het oppervlak op vis en soms zagen we zelfs paarpogingen. En er werd door dieren ook geregeld “gelogd” (aan het oppervlak helemaal  stil liggend).

‘Groepsgewijs’ waren de dieren  veelal aanwezig en verdwenen ze een tijdje later ook weer. Om even later afgelost te worden door een nieuwe groep bruinvissen, of misschien waren het (gedeeltelijk) wel dezelfde dieren. Dat wordt nog uitgezocht. In totaal hebben we rond Studio Bruinvis maximaal zo’n 16 dieren waargenomen, waarvan er waarschijnlijk een aantal dubbel zijn geteld. 

Een van de laatste groepen bruinvissen (2 x 2 en 1) die hier vertoefden waren duidelijk op doortocht richting Burghsluis, deze dieren bleven niet hangen om op vis te jagen bij Zierikzee / Studio Bruinvis, maar zwommen direct door en verdwenen snel uit beeld.  

Bruinvis voor de boeg (Foto. M. Kaldenberg)
Twee bruinvissen nabij Studio Bruinvis (F. Zanderink)

Sommige dieren die we zagen waren snel te herkennen aan hun littekens en pigmentvlekken, andere dieren zullen we aan de hand van de foto’s nader gaan bekijken. 

Toen het even rustig werd besloten we terug te gaan naar Kats om daar ons geluk nog een te beproeven. Dat leidde tot nog een zes dieren (1×2 en 1×4). 

In totaal konden we het aantal waargenomen bruinvissen op 23 stellen. Daarvan zullen er zeer waarschijnlijk een aantal dubbel van zijn. 

Bij elkaar is dit wel een hele hoge score en een prima resultaat. Helaas konden we nog niet het eerst kalf van dit seizoen begroeten. 

Een ander mooi resultaat is dat gedurende de paar uur dat we bij Studio Bruinvis aanwezig waren de dieren zelf ook goed konden horen via een rechtstreekse verbinding met de zender en dat er veel mensen gebruik maakten van Studio Bruinvis en de hier door de #GemeenteSchouwenDuiveland bij geplaatste schanskorven. Dank je wel gemeente! 

Bruinvis met duidelijk litteken op linker achterflank (F. Zanderink)
Bruinvis vlak bij de boot
Soms zwommen de bruinvissen achter onze rug .... (M. Kaldenberg)
Goed gebruik van de schanskorven om zowel de bruinvissen te beluisteren als te zien.
Bruinvis vlakbij de boot

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...