19
jun
2022

Genoten van de ééndaagse walviscursus met de Stoere Eenvoud.

Vrijdag 17 juni was het zover, de eerste walviscursus op de Oosterschelde van 2022. Het was een prachtige warme dag met weinig wind, zodat er naast de cursus zelf ook een grote kans was op het spotten van bruinvissen. Met de Stoere Eenvoud vertrokken we met twaalf personen, waarvan acht cursisten, uit de haven van Zierikzee, het ruime sop op. 

De cursisten en bemanning genieten van de aanzwemmende bruinvis.
Bruinvis zwemt naar de Stoere Eenvoud toe (F. Zanderink)

Kennis opdoen en bruinvissen spotten 

Natuurlijk kwamen de cursisten voor de inhoud van de cursus en om meer te leren over walvissen, dolfijnen en bruinvissen, maar zeer zeker ook om de “Zeeuwse Walvis” zelf te kunnen zien. Die missie slaagde geheel. De trainers Nynke en Frank waren erg blij met de zeer positieve evaluatie na afloop en met het feit dat iedereen zeer voldaan huiswaarts ging na ook het zien van zo’n 4- 5 bruinvissen.

De cursus werd gemiddeld gewaardeerd

met een 8,6 

Dat laatste werd nog even spannend. Gedurende de presentaties die in het ruim plaatsvonden, bleven schipper Henk en zijn vrouw Cora aan dek en ook een van de trainers om uit te kijken naar bruinvissen. Onderweg, met de Tjalk richting Schelphoek, werden er geen bruinvissen waargenomen en ook via de ontvanger van Studio Bruinvis geen geluiden gehoord. Maar op de terugweg was het al snel raak, een bruinvis bleef op enige afstand van het schip, maar liet zich wel vaak zien. In de buurt van Studio Bruinvis werd het nog beter, zeker drie bruinvissen waren soms dichtbij of soms op enige afstand goed te zien. Voor iedereen waren het de eerste bruinvissen die ze ooit zagen. 

In twee groepen werd het Whale Poo Seamulation spel gespeeld

De cursus 

Het weer liet het toe dat we deels met de helft van de cursisten aan dek konden blijven en met de andere helft een workshopdeel in het ruim deden. 

De onderwerpen “wat zijn walvissen?”, “de ecologie van de walvis”, “de Nederlandse walvisachtigen”, “fotografie van walvissen” en “Foto Identificatie” leverden voor de cursisten veel nieuwe informatie op.  

De cursisten 

De cursisten kwamen uit het hele land, waren zeer geïnteresseerd en vonden het spannend of ze bruinvissen zouden zien. Daar heeft het niet aan ontbroken. En met zo’n 27 C was het zeer aangenaam toeven aan boord. Zittend of staand aan boord was het dan ook een van de cursisten die de eerste bruivnis zag. Hij “verdiende” hiermee een Zeevarken biertje. 

Afsluiting 

Op het afsluitende stukje varen maakten we nog wat rondjes bij het havenhoofd, omdat de bruinvissen aan vaak onverwachte kanten geregeld opdoken.

In het havenkanaal van Zierikzee borrelden we met zijn allen nog even na in de zon. En tenslotte nam iedereen voldaan afscheid van elkaar en van de Stoere Eenvoud. 

Voor Nynke en Frank was het tevens een groot plezier om de cursus aan zo’n geïnteresseerde groep te mogen geven.

Wil je ook mee op walviscursus? 

Aanstaand weekend 25/26 juni is op de tweedaagse cursus nog een plekje vrij, maar we gaan in september ook nog cursussen geven. Geïnteresseerd? Neem dan contact op met Stichting Rugvin. Na het hierboven genoemde weekend prikken we de data voor september. 

het lichten van het anker
Genieten
Tussen de presentaties door, lekker aan dek, uitkijken naar bruinvissen

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...