10
jul
2016

Eerste bruinviskalf Oosterschelde 2016 voor de camera

Bruinvis met kalf in de Oosterschelde (Foto E. Sohier)

Afgelopen week is door de teamleden van het bruinvis foto-identificatie team het eerste waargenomen bruinviskalf van 2016 in de Oosterschelde gefotografeerd. Sinds 2009 worden er jaarlijks een of meerdere kalfjes gespot in de Oosterschelde. Bruinviskalfjes worden geboren tussen eind mei en augustus. Ze zijn dan ongeveer 5 kg zwaar en tussen de 67 en 90 cm lang. De kalfjes worden minimaal acht maanden gezoogd waarna de dieren langzaam overgaan naar een dieet met vis.

Momenteel wordt ook gekeken of de moeder van het dier al eerder gezien is. Ze kan namelijk herkend worden aan een dunne witte streep achter haar rugvin. Het kalf lijkt voor de rugvin nog een van de “geboortevouwen” te tonen.

Duidelijk litteken op de rechterflank van de volwassen bruinvis. (Foto A. Podt)

Update 16 juli:
Het Foto ID team van Rugvin trof de bruinvis met kalf, dat onlangs al gefotografeerd was, wederom aan in de buurt van Burghsluis. De moeder was duidelijk herkenbaar aan haar litteken op de rechterflank. Op de andere foto is achter de rugvin ook de in eerdere berichten vermelde witte streep zichtbaar.

 

 

 

Bruinviskalf met kop boven water. (Foto A. Podt)

De situatie van moeder met kalf geeft ons nu een mooie gelegenheid om de dieren veelvuldig te kunnen volgen in hun gedrag en hun gebruikmaking van deze foerageerplek.

 

 

 

 

U doneert aan: Stichting Rugvin

Hoeveel zou u willen bijdragen?
€10 €20 €30
Wilt u een regelmatige donatie doen? Ik wil graag bijdragen
Hoe vaak wilt u deze donatie herhalen? (inclusief deze betaling)
Naam*
Achternaam*
Email *
Telefoon
Adres
Eventuele opmerkingen
paypalstripe
Loading...