27
sep
2022

Beperkt aantal waarnemingen walvisachtigen vanaf de MS Romantika

Op de overtocht met de MS Romantika van Holland Norway Lines van Eemshaven naar Kristiansand en terug op 24-26 september jl., is door de waarnemers een beperkt aantal bruinvissen en dolfijnen waargenomen.

Route MS Romantika van Eemshaven naar Kristiansand

Derde tocht vanaf MS Romantika 

Het was de derde tocht die er vanuit Stichting Rugvin werd ondernomen vanaf de brug van de MS Romantika. In totaal werden er op de heen en terugweg vijf gewone bruinvissen waargenomen en drie dolfijnen.  

De omstandigheden waren niet optimaal, maar zeker op de tweede dag, de zondag, was het weer gewoon goed. Op de eerste dag stond er behoorlijk wat deining en op maandag stond er zelfs een wind van Bft 5. 

Tijdens de eerdere twee overtochten was het aantal waarnemingen en soorten groter. Dit keer dus géén orka’s of dwergvinvissen. Zie ook het overzicht van het aantal waarnemingen vanaf de MS Romantika. 

Ondergaande zon op de heenweg (F. Zanderink)

De waarnemingen

Op de reis heen werd er één bruinvis waargenomen en op de daaropvolgende ochtend werden twee waarnemingen gedaan van springende dolfijnen. Allereerst een tweetal dolfijnen, maar deze kwamen niet nog een keer aan de oppervlakte waardoor we de soort niet konden vaststellen. En even later nog een grote “splash” met eveneens een te korte waarneming voor het vaststellen van de dolfijnsoort.

Op zondag op de terugweg werd er vanaf de brug nog een viertal bruinvissen waargenomen.  

Een van de vele Noordse stormvogels voor de brug langs. (F. Zanderink)

Vogels

Met een echte vogelaar in dit team werden er ook diverse, deels verwachte en deels onverwachte, vogelsoorten waargenomen. Dit waren onder andere jan-van-genten, vele zeekoeten, honderden Noordse stormvogels, zeeëenden, een knobbelzwaan, rotganzen, visdiefjes, grote sternen, een breedbekstrandloper en een wulp.

Lees hier de blog over deze walvismonitoringstocht. 

NB: In oktober volgt waarschijnlijk nog één overtocht voor 2022. Daarna worden de dagen tekort qua daglengte en willen we de draad vanaf maart 2023 weer oppakken. 

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...