29
mei
2023
Onlangs is ons bruinvispoep onderzoek voortgezet in het laboratorium van Stichting Zeeschelp in Kamperland, Zeeland. Studente Maxime Weber van de Wageningen University & Research heeft daar het stokje overgenomen van Selina van Burken.
Voortzetting onderzoek
Net als in het eerdere onderzoek van 2022 focussen we ons op het effect van de meststoffen, die aanwezig zijn in de bruinvispoep, op de groei van een viertal algensoorten, fytoplanktonsoorten. Het grote verschil is nu dat we geen gefilterd Oosterschelde water gebruiken gebruiken, maar een stap verder gaan door gefilterd Noordzeewater gebruiken voor het onderzoek. Dus nu worden ook de algen geteld onder de microscoop en wordt ook wordt de biomassa van deze algen bepaald.
Aan dit zeewater, wordt in toenemende concentraties buinvispoep toegevoegd samen met een kweek van een van de vier te gebruiken algensoorten.
Veel dank aan
Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door de Veterinaire Faculteit van de Universiteit Utrecht, het INNO fonds van het WWF, Stichting Zeeschelp en de Stena Line. De eerste partij zorgt voor de verzameling van bruinvispoep, de bruinvis feces, van gestrande en overleden bruinvissen, het INNO fonds zorgt voor de financiële ondersteuning van dit unieke onderzoek. Stichting Zeeschelp laat ons hun laboratorium gebruiken en ondersteunen ons met adviezen en de bemanning van de Stena Line zorgt voor de verzameling van Noordzeewater, midden op zee.
De verwachting is dat het onderzoek in juli van dit jaar wordt afgerond.