22
aug
2022

Zorgen poepende bruinvissen voor meer fytoplankton groei?

Woensdag 10 augustus jl is Selina van Burken, studente Aeres Hogeschool, Almere, gestart met haar onderzoek naar het effect van bruinvispoep, mest, op fytoplankton groei. Het onderzoek, dat onderdeel is van haar stage vindt plaats bij Stichting Zeeschelp in Kamperland aan de Oosterschelde. 

Selina bestuurt het Zeevarken
Bruinvis feces opgevangen door de Veterinaire faculteit van Universiteit Utrecht.

Liefde voor het zeeleven 

Als kind had ik kettinkjes en oorbellen met dolfijnen, een van mijn (vele) lievelingsdieren. Mijn liefde voor het zeeleven is groter geworden tijdens twee maanden vertoeven op Bonaire. Hier leerde ik de mysterieuze onderwaterwereld pas in het echt kennen, hier wil ik iets mee gaan doen! In september 2020 ben ik gestart met de studie Toegepaste Biologie op de Aeres Hogeschool in Almere. En sinds april 2022 loop ik stage bij Stichting Rugvin, dit zal tot en met oktober duren.  

Whale Poo Ambassadors 

Het eerste contact met Frank Zanderink was al in oktober het jaar daarvoor en al snel werd ik gevraagd om me bij de Whale Poo Ambassadors te voegen, natuurlijk wilde ik dat! Voordat mijn stage echt was begonnen, hadden we al een aantal opties voor mogelijke onderzoeken besproken. Iets met bruinvissenpoep! Tijdens mijn stage ben ik met verschillende activiteiten mee geweest zoals; Expeditie Next waarin we heel vaak de Whale Poo Game hebben gespeeld, de tweedaagse walviscursus, Stena-Line monitoring, Holland Norwayline monitoring en natuurlijk het varen op de Oosterschelde, geweldig!

De monsters worden geselecteerd en gewogen

Internationaal pionieren 

Ik begon mijn stage in april met het opzoeken en verzamelen van literatuur, voor verdieping in het onderwerp en om ideeën te krijgen voor een onderzoek. Na enige tijd hadden Frank en ik de keuze gemaakt om ons te gaan verdiepen in het effect van bruinvissenpoep op de groei van fytoplankton. Een groot vraagstuk, waar nog niemand eerder aan begonnen was. Echt pionieren dus! Wel met veel steun ook van onderstaande personen en instituten. 

Brede steun uit internationale onderzoekswereld 

Dr. Lonneke IJsseldijk en Manon Lock en collega’s van de Faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht hebben voor ons poepmonsters verzameld van gestrande bruinvissen en Peter Kraal van het NIOZ op Texel heeft van een aantal poepmonsters de chemische samenstelling onderzocht. Samen met experts Prof. Joe Roman van University of Vermont, Dr. Heidi Pearson van University of Alaska Southeast, Dr. Fleur Visser van Universiteit Amsterdam, Ed Goodall en Vicki James van Whale and Dolphin Conservation, Marco Dubbeldam van Stichting Zeeschelp en Michael Laterveer van Blue Linked zijn we in conclaaf gegaan over een realistische onderzoeksopstelling. 

De plankton wordt klaar gezet bij Stichting Zeeschelp

Plan van Aanpak 

Met een plan van aanpak voor het opzetten van het onderzoek zijn we langs Stichting Zeeschelp gegaan en daar spraken we Marco Dubbeldam. Hij wilde graag meedenken met het onderzoek en bood de mogelijkheid om het laboratorium te gebruiken, super! Vanaf woensdag 10 augustus 2022 is het onderzoek van start gaan met de startfase. Maandag 22 augustus worden mest en fytoplankton bijelkaar gevoegd. Dit zal enkele weken duren waarna de resultaten verwerkt zullen worden. Ik heb er ontzettend veel zin in en ben benieuwd naar de uitkomsten van het (en mijn) allereerste onderzoek naar het effect van bruinvissenpoep op fytoplanktongroei!

Wordt vervolgd! 

Wil je meer weten over de rol die walvissen spelen in de oceanen? Speel dan nu de www.whalepooseamulation.com! 

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...