13
jan
2024

Zeldzaamste walvis ter wereld voor tweede keer in de geschiedenis op film vastgelegd!

In de Andaman zee nabij Thailand is begin januari 2024 de meest zeldzame walvis voor een tweede keer in de geschiedenis op bewegend beeld vastgelegd. Enkele toeristen waren voor de kust aan het zwemmen toen ze een Omurawalvis opmerkten. Voordat in 2016, de eerste levende waarneming werd gedaan, werd gedacht dat de dieren uitgestorven waren. Maar ook deze waarneming, en op film vastgelegd is vrij speciaal: dit exemplaar is volledig wit! (Het commentaar in het originele Thais/Engelse bericht klopt qua data niet helemaal*.) 

De beelden zijn vastgelegd op FB van Kongkiat, Kittiwatana, Thai Whales. 
Omura walvis (Foto gebruikt van northcoastvoices/blogspot)

Omurawalvis 

De Omura walvis (Balaenoptera omurai) is een baleinwalvis, vinvisachtige, uit het geslacht Balaenoptera. Vroeger twijfelde men of de soort een Brydes walvis variant was  (B. brydei) of een Edens vinvis (B. edeni). Vanaf 2006 wordt de Omurawalvis door het IUCN en het IWC, de Internationale Walvisvaartcommissie als een aparte soort beschouwd. De naamgeving is afgeleid van Hideo Omura, een Japanse walviswetenschapper. 

*De dieren worden maximaal 10-12 m lang. (S. Cerchio en T. K Yamada) komen met name voor in ondiep water, waar ze zich voeden met kleine kreeftjes en visjes. De dieren worden zelden levend waargenomen in de zeeën rondom zuid-oost Azie tot aan de Noordkant van Australië. De meeste waarnemingen komen voort uit strandingen. (Encyclopedia of Marine Mammals 2018).

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...