26
mei
2021

Whale Poo Seamulation volop in ontwikkeling!!

Stichting Rugvin is in 2020 begonnen met haar project “de Whale Poo Ambassadors“. Het doel van dit project is om het belang van walvissen met betrekking tot klimaatverandering en biodiversiteit goed onder de aandacht te brengen. Hiervoor ontwikkelen ondermeer de “Whale Poo Seamulation”. 

Een tiental studenten en vrijwilligers en medewerkers van Stichting Rugvin formeren deze Whale Poo Ambassadors. Als team zijn we aan de slag gegaan met het verzamelen van diverse  onderzoeksrapporten over onderwerpen zoals  walvispoep, de walvispomp, fytoplankton, fotosynthese, koolstof opslag en diverse andere oceanische processen. Dit zijn allen processen waarbij CO2 wordt geabsorbeerd, koolstof, C wordt vastgelegd en O2 wordt geproduceerd en essentieel zijn bij klimaatverandering.

Bultrug t.b.v. Seamulation (N. Klerkx /Nomaxx)

Maar ook het belang van deze processen voor biodiversiteit, de hoeveelheid commercieel interessante vis en het economische belang van de walvissen komt hierbij aan bod. Ralph Chami een econoom van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) heeft onlangs berekend dat een “gemiddelde walvis” $3.000.000 waard is. Dit biedt voor de walvissen ook economische redenen hen beter te beschermen.  

How much is a whale worth (GRID Arendal)

Meerdere wetenschappers uit diverse landen zijn en worden benaderd voor adviezen en extra informatie. Het netwerk is inmiddels zeer groot geworden met namen als Joe Roman (Universtiy of Vermont), Ralph Chami (IMF), Heidi Pearson (University of Alaska) en Steven Lutz (GRID Arendal).  

Potvis (E. Schrijver)

Het eerste grote project van de Whale Poo Ambassadors wordt de “Whale Poo Seamulation”. Dit wordt een interactieve webpagina die wereldwijd verspreid gaat worden. De bezoeker van de webpagina kan hierbij zelf “achter de knoppen” van smartphone, tablet of PC gaan zitten en het mariene ecosysteem manipuleren en de Seamulation in gang zetten.

Je kunt bijvoorbeeld het aantal walvissen doen toenemen of afnemen door ronddrijvende visnetten te verminderen. Hiermee neemt de hoeveelheid walvispoep toe, vervolgens de hoeveelheid plankton en vis. Daarnaast zal je ook een toename zien van de mondiale CO2 absorptie en O2 productie. Je wordt als het ware getuige van het eigen handelen. 

Walvissen als oceanische ingenieurs (GRID Arendal)
Orka voor de Seamulation (Noa Klerkx Nomaxx)

We verwachten onze Seamulation (in ieder geval in het Nederlands en in het Engels) in september te kunnen presenteren en lanceren. De Seamulation wordt in samenwerking met de webdesigners van Nomaxx en kledingmerk Joe Merino ontwikkeld. Daarnaast komt er een actieve bijdrage en betrokkenheid vanuit het internationale netwerk zoals hierboven al vermeld.

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...