31
mrt
2022

Walvispoep en plankton bij Vroege Vogels TV, met bijdrage Rugvin.

Wij zijn er als Whale Poo Ambassadors en Stichting Rugvin supertrots op dat er in de 100e aflevering van BNNVARA Vroege Vogels TV veel aandacht komt voor het onderbelichte plankton, “de bossen van de oceanen”. Het plantaardige plankton produceert wel zo’n 50% van de door ons mensen gebruikte zuurstof en absorbeert zo’n 40% van de door mensen geproduceerde CO2. Onze directeur Frank Zanderink vertelt in het programma wat de rol van walvissen hierbij is. Kijk op zaterdag 2 april om 19.50 uur naar de plankton special van Vroege Vogels op NPO2!  

Walvissen zijn essentieel voor de bemesting van fytoplankton en daarmee ook voor klimaat en biodiversiteit. (Foto Studenten HAS Den Bosch)

Plankton

Plankton is nog belangrijker voor de zuurstofproductie op aarde dan alle regenwouden bij elkaar. Iedere tweede hap zuurstof die je binnenkrijgt, is te danken aan het plankton in de zeeën en oceanen en de sloot achter je huis. In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Vroege Vogels, de 100ste aflevering, zijn spectaculaire beelden te zien van het plankton. Deze minuscule plantjes en diertjes zijn van levensbelang en kun je in deze aflevering levensgroot waarnemen op je televisiescherm.

Walvispoep is de mest voor het belangrijke fytoplankton, het bos van de oceanen.

Walvissen en plankton

Plankton is niet alleen belangrijk voor onze zuurstofvoorziening, maar heel veel dieren op aarde zijn ervan afhankelijk. Bovendien absorbeert het fytoplankton  wel 40% van de door ons geproduceerde CO2. En het plankton is weer sterk afhankelijk van poepende walvissen. 

Walvissen bemesten namelijk het fytoplankton aan het oppervlak van de zeeën en oceanen. Precies daar waar de zon schijnt en het warm is. Ideaal voor de fotosynthese. Walvispoep (mest) is rijk aan ijzer, stikstof en fosfor, elementen die plankton nodig hebben om te groeien, CO2 te absorberen en O2 (zuurstof) te produceren. Walvissen zijn dus van levensbelang voor het plankton, de mens en ook het overige leven op aarde. 

Zaterdag 2 april om 19.50 uur op NPO2

Kun je zaterdag niet kijken? Na de uitzending delen we de link waar je het programma kunt terugkijken.

Wil je je nu al verdiepen in de rol van de prachtige oceaanreuzen en de oceaanmini’s en hun bijdrage aan het behoud van biodiversiteit en klimaat? Duik dan in de interactieve website van de WhalePooSeamulation. 

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...