09
mei
2020

Unieke bruinviscatalogus van de Oosterschelde geactualiseerd!

In 2019 had Stichting Rugvin een wereldprimeur; de eerste publiekstoegankelijke online foto-identificatiecatalogus van bruinvissen werd gepubliceerd. Nu, een jaar later, is het tijd voor een update.

Catalogus 2015-2019

Sinds 2015 heeft Stichting Rugvin een eigen boot, het Zeevarken, waarmee het elk jaar van april t/m oktober toegewijde foto-identificatietochten op de Oosterschelde maakt. Het hoofddoel van deze tochten is het fotograferen van zo veel mogelijk verschillende bruinvissen en met behulp van deze foto’s de bruinvissen te identificeren. Bruinvissen zijn individueel te herkennen aan het pigmentpatroon, de rugvinvorm, littekens en eventuele inkepingen in de rugvin, of op de rug achter de rugvin. Deze kenmerken zijn op foto’s duidelijk zichtbaar, waardoor er met de foto’s een catalogus samengesteld kan worden met alle herkende en gefotografeerde verschillende individuen.

Individuele herkenning
Wereldwijd is foto-identificatie een veel gebruikte methode om onderzoek naar walvisachtigen te doen. Bij bruinvissen wordt dit nog weinig toegepast. Deze onderzoeksmethode levert waardevolle informatie op en vormt de basis voor onderzoek naar tal van onderwerpen, zoals sociale structuur, gedrag en verspreiding. Foto-identificatieonderzoek in de Oosterschelde levert ook interessante informatie op. Zo weten we door dit onderzoek dat veel bruinvisindividuen al jarenlang in de Oosterschelde leven, omdat ze in verschillende jaren op foto zijn vastgelegd.

Bruinvis L040R014, al minimaal 10 jaar aanwezig in de Oosterschelde!

De catalogus
In de nieuwste versie van de catalogus staan bruinvissen die minimaal één keer in de periode 2015-2019 gefotografeerd zijn. Sommige bruinvissen zijn ook voor 2015 al waargenomen. In het jaartallenlijstje naast de identificatiefoto’s is terug te vinden in welke jaren een specifieke bruinvis gefotografeerd is. Ook is bij diverse bruinvissen het ♀ teken te zien. Dit zijn vermoedelijk vrouwtjes doordat ze minimaal één keer met een kalfje zijn waargenomen.

 

Klik hier om de foto-identificatiecatalogus van 2015-2019 te bekijken (22MB)

 

Minimaal 48 bruinvissen
Ten opzichte van de vorige versie van de catalogus zijn de gegevens uit 2019 toegevoegd. In 2019 zijn 43 verschillende (sub)adulte bruinvissen gefotografeerd, waarvan er 37 al in eerdere jaren gefotografeerd waren. Daarnaast werden bij 5 van deze bruinvissen kalfjes gezien. Dit betekent dat er in 2019 minimaal 48 bruinvissen in de Oosterschelde zwommen. Het werkelijke aantal zal hoger liggen, omdat niet alle individuen elk jaar op foto worden vastgelegd. Naar schatting zullen er in totaal zo’n 50 tot 60 bruinvissen in het gebied leven.

Het foto-identificatieonderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door de inzet van vele vrijwilligers en met steun van het Wereld Natuur Fonds Nederland.

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...