02
sep
2018

Tiende bruinvistelling groot succes!!

De bemanning van de Stern in Burghsluis (Foto M. Kaldenberg)

De tiende bruinvistelling is op zaterdag 1 september 2018 zeer succesvol verlopen. Met acht boten, de Stern (Willem), de Sam (Roland), twee RIB’s (van Roland en Bert). de Balena (Joop) , Friend-Ship (Kenneth) en ons eigen Zeevarken II (Lonneke) werd de Oosterschelde vanaf ca. 11.00 uitgekamd op zoek naar bruinvissen. Met in totaal 26 observers, 8 schippers en gasten werd de tocht van west naar oost volbracht. De laatste boot was terug rond 19.00 in Burghsluis. Deze laatste was doorgevaren naar de sluis met de Grevelingen.

Twee bruinvissen voorbij de haven van Kats (Foto F. Zanderink)

In totaal werden er 59 waarnemingen van bruinvissen genoteerd, waarvan 3 kalfjes. Na het weghalen van de zekere dubbeltellingen bleven er minimaal 40 dieren over. Na het plotten van alle waarnemingen en zorgvuldig beoordelen op een kaart zal dit getal mogelijk nog licht bijgesteld kunnen worden. Maar het waren in ieder geval meer dieren dan in 2017 (34). Toch kan geen conclusie getrokken worden of de populatie gegroeid is ten opzichte van 2017, omdat er in dat jaar vanaf minder boten is geteld in vergelijking met 2018.

 

Vier van de boten net voorbij de Zeelandbrug (Foto R. Olie)

De meeste dieren werden dit jaar in de zuidelijke helft waargenomen en voor de Zeelandbrug (Roompot Marina >>Colijnsplaat). Omdat het bijna voltallige Foto ID team ook aan boord was draagt deze telling ook bij aan het verder in kaart brengen van de individuele dieren.

Het was deze dag prachtig weer, ruim 20 C en de zon scheen vol op. Het water was veelal een spiegeltje (Bft 1) met af en toe een rimpel. De tocht was niet mogelijk geweest zonder steun van het Wereld Natuur Fonds, “onze” schippers en observers.

 

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...