18
okt
2020

Rugvin start met de Walvispoep Ambassadeurs: “The Whale Poo Ambassadors”

Stichting Rugvin wil al geruime tijd de walvissen op de kaart zetten als mariene ingenieurs. Deze zeezoogdieren leveren een belangrijke bijdrage, misschien wel de belangrijkste, aan de instandhouding van de biodiversiteit, maar ze zijn ook absoluut essentieel voor klimaatbescherming. De realiteit is echter helaas dat wij als mensen hier nog maar bitter weinig mee doen. Maandag 19 oktober starten de Walvispoep Ambassadeurs met hun eerste overleg. 

Effecten van walvissen op fytoplankton, zuurstofproductie en klimaatverandering

In de strijd tegen de klimaatverandering worden de zeeën rondom ons heen vol gebouwd met windmolens, bomen worden aangeplant en subsidies voor elektrische auto’s en PV-panelen zijn meestal snel op. We vergeten dat er om ons heen duizenden “ingenieurs” al eeuwenlang druk bezig zijn met de beheersing van het klimaat en biodiversiteit. Een van de belangrijkste feiten hierbij is dat de uitwerpselen, de poep van deze dieren, de mest van het plantaardig plankton is. En zonder dit plankton wordt er geen koolzuur, CO2, uit de lucht opgenomen en geen zuurstof geproduceerd. Deze mest blijft van de meeste walvissen drijven aan het zeeoppervlak, daar waar dit  plankton leeft! En het bevat essentiële mineralen (Fe/ijzer, N/ stikstof e.a.) die van vitaal belang zijn voor de groei van dit planton. En zonder dit plantaardige plankton, (het fytoplankton), geen dierlijk plankton (het zoöplankton) en geen vissen etc.

Blauwe vinvis poept. (www.neotarama.com)

Dit is slechts één proces, maar wel een heel belangrijke, vandaar onze naam: de Walvispoep Ambassadeurs! Onze professionals gaan samen met studenten en vrijwilligers en de hulp van Amerikaanse wetenschappers starten met het beschrijven van alle bekende walvisprocessen (zie ook het artikel over walvissen als mariene ecologische ingenieurs op onze website). Denk hierbij ook aan de “whale pump” (de walvispomp, de verticale bewegingen die walvissen maken in het water en vermenging van waterlagen bevorderen) en het bemesten van koraalriffen door dolfijnen etc. Tegelijkertijd zien we aan de hand van NASA satellietbeelden dat de oceanen steeds blauwer worden en minder groen. Ofwel minder plankton en leger.

Wat levert een walvis op? (GRID)

We gaan die processen ook kwantificeren, bijvoorbeeld hoeveel CO2 bespaart één walvis. Met hoeveel hectare pas aangeplante bomen komt dit overeen? Hoeveel haring levert een bultrug op? Etc. Wat levert een walvis financieel op? Heel veel is al bekend, maar de kennis is vaak beschreven als één los of enkele puzzelstukjes samen. Wij gaan als Walvispoep Ambassadeurs met hulp van Amerikaanse wetenschappers en andere organisaties op zoek naar die puzzelstukjes en gaan de puzzel leggen en er over communiceren!

Want dat laatste is ook broodnodig! Af- en toe sijpelt er wat door nieuws via de media hierover naar buiten. Zoals onlangs in het NOS bericht over de bultruggen. Maar het rapport “Nature’s solution to climate change” van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) van december jl. was een goede dag na het verschijnen helaas al weer uit het nieuws. Zie hiervoor ook onze pagina over de mariene ecologische ingenieurs. 

We zullen regelmatig naar buiten komen met de beschrijvingen van een of meerdere puzzelstukjes, persberichten schrijven, workshops, cursussen en lezingen organiseren, etc. en we hebben nog een pakket aan ideeën waarvoor we financiële steun goed kunnen gebruiken. Het delen van onze berichten wordt altijd zeer gewaardeerd!

Wil je ons steunen of meer weten over de Walvispoep Ambassadeurs neem dan contact met ons op.

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...