Bruinvis
19
jun
2023

Puffende bruinvissen, zon, zeevarkens en zeilen tijdens tweedaagse walviscursus.

Het was weer een heerlijk weekend (17-18 juni) deze tweedaagse walviscursus. Aan boord van de Stoere Eenvoud kwamen de cursisten goed aan hun trekken wat betreft de beleving van walvisachtigen in Nederland. 

Twee bruinvissen zwommen zeker een half uur rond de boot toen deze stil lag op het water (F. Zanderink)

Een groep van negen cursisten verzamelde zich zaterdagochtend aan boord van de tjalk, de Stoere Eenvoud in de haven van Zierikzee. Met schipper Henk en Scheepsmaat Marcel vertrok de groep onder een stralende zon, onder leiding van Nicolle en Frank de Oosterschelde op. 

In het ruim van het schop vonden de presentaties plaats en met het perfecte weer konden we veel oefeningen aan dek doen alsmede natuurlijk luisteren naar de bruinvisgeluiden en genieten van de bruinvissen die rond de boot zwommen. 

 

Welke bruinvissen horen bij elkaar? (F. Zanderink)

De onderdelen van de cursus bestonden onder meer uit, hoe walvissoorten te herkennen, welke soorten komen in de Noordzee voor?, het leven van de bruinvis in Noordzee en Oosterschelde en de rol van walvissen in de zeeën en oceanen. 

En natuurlijk waren we constant op zoek naar bruinvissen in de Oosterschelde. Of misschien beter gezegd, de bruinvissen kwamen naar ons toe. Ter hoogte van Studio Bruinvis konden we zowel het puffen van de dieren horen als genieteen van de hoogfrequente echolocatiegeluiden die via de hydrofoon, bij ons aan boord, te horen waren. 

Op bijna "twaalf uur" een bruinvis. Genieten geblazen. (F. Zanderink)

Op zondag waren de weersvoorspellingen een stuk somberder en regende het in de vroege ochtend zelfs een beetje. Maar de lunch kon al weer aan dek gebruikt worden. ’s Middags werd er nog lekker gezeild langs de Zeelandbrug richting Colijnsplaat. 

Wil je ook eens mee met onze tweedaagse walviscursus? Er is nog plek vrij in september! 

Rustende, loggende, bruinvis (F. Zanderink)

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...