Grijze walvis (EPA)
07
mrt
2024

NOS journaal met: “Weer grijze walvis in Atlantische Oceaan”; gesprek met Stichting Rugvin

Enkele eeuwen geleden kwamen er zelfs nog grijze walvissen (Eschrichtius robustus) voor in de waddenzee! Momenteel zijn deze dieren door de commerciële walvisjacht in de Atlantische oceaan verdwenen. Onlangs werd er toch weer één gezien, namelijk voor de oostkust van New England (VS). Het was echter niet de eerste die in het laatste decennia in de Atlantische oceaan werd gezien. Ze komen nog wel voor in de Stille oceaan. Medeoprichtster Nynke Osinga gaat hierover in gesprek met Astrid Kersseboom van het NOS journaal. Scroll door naar 3:19:00. 

Grijze walvis (EPA)
Grijze walvis (Foto NOS/EPA)

Meer waarnemingen van Grijze walvis 

In 2013 werd er, zover we weten, sinds het uitsterven in de Atlantische oceaan, voor het eerst weer een grijze walvis gezien. En wel voor de kust van Namibië”. In de National Geographic van juni 2021 stond hier al een artikel over. En het dier dat nu aan de oostkust van de VS is gezien is waarschijnlijk even geleden ook bij Florida gezien. Maar daarmee is de soort nog niet in deze oceaan terug. De dieren maken waarschijnlijk gebruik van mogelijke doorgangen door en tussen het ijs van de Noordpool ten noorden van Canada en Groenland. Of ze steken de Grote en Indische oceaan door en dan onder Afrika langs of om de zuidelijke punt van Zuid-Amerika. 

Oceanic Carbon (GRID Arendal H. Pearson)

Grijze walvissen en klimaat 

Walvissen zijn klimaat ingenieurs, niet iedereen weet dat al (klik hier voor verdere uitleg over deze rol). En ook de grijze walvis draagt haar steen(tje) bij. Allereerst door middel van haar poep, dat als mest wordt gebruikt door het fytoplankton, door haar enorme migratie van noord naar zuid, waarmee ze haar mest ook nog eens verspreid en ook door middel van de walvis pomp (the Whale pump door Prof. Joe Roman). En als het dier uiteindelijk een natuurlijke dood sterft, zinkt het naar de bodem, waarbij het ook CO2 vastlegt. 

Speel hier de Whale Poo Seamulation

Stichting Rugvin 

Stichting Rugvin werkt aan het verstrekken van informatie over deze nog vrij onbekende, maar ozo belangrijke rol van de walvissen. Door het geven lezingen, workshops, cursussen en het hierover vertellen in de media. Scroll door naar 3:19:00. 

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...