19
jan
2020

Geslaagde walvispoep workshop bij IVN Nijmegen

Op zaterdag 18 januari organiseerde het IVN Nijmegen in het HONIG-gebouw aan de Waal haar Nieuwjaarssymposium “het nieuwe tijdperk’. 

De presentatoren van de dag

Naast de hoogleraren/filosofen René ten Bos en Martin Drenthen van de Radboud Universiteit Nijmegen werden er ook een 5-tal duurzaamheidsworkshops georganiseerd. De dag werd afgesloten door de stadsdichter van Nijmegen, Wout Waanders.

Vanuit Stichting Rugvin en Ocean in Motion nam Frank Zanderink de deelnemers in een ochtend en in een middagworkshop figuurlijk mee de oceaan op.

 

Wat gebeurt er als er minder walvissen zijn?

Aan de hand van een korte inleiding, maar vooral door zelf aan de slag te gaan met afbeeldingen van walvissen, walvispoep, plankton, vissen, walvisjagers, CO2 en O2 en andere mariene elementen doorgrondde men de werking van het mariene milieu en zag men de relatie tussen de walvissen als bemesters van de oceanen, de groei van plankton, krill, visbestanden en het belang van plankton in de productie van O2 en het invangen van CO2. Maar ook de andere relaties binnen het voedselweb tussen het krill, kleine vissen, grotere vissen, roofvissen en haaien kwamen zeker ook in beeld.

 

Een intense discussie over het menselijk effect op de oceanen.

Dit thema rond bemesting van plankton door walvissen en het effect op onze biodiversiteit, atmosfeer en klimaatverandering wordt momenteel steeds meer onderzocht maar kent nog maar weinig bekendheid. Stichting Rugvin en Ocean in Motion zullen zich hier steeds meer voor gaan inzetten.

Met dank aan IVN Nijmegen!

Zie ook het eerdere bericht op onze website over walvissen als ecologisch ingenieur.

 

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...