20
okt
2021

Elke tweede ademteug van jou komt van het fytoplankton! 

Fytoplankton: Iedere tweede teug adem komt uit zee! 

Na de lancering van de Whale Poo Seamulation op 21 september jl, vervolgen we de Whale Poo Ambassadors campagne met onze Whale Poo “Fun & Facts”. Het is een blog die jou stapsgewijs de oceaan mee inneemt en het belang van walvissen, plankton, krill voor het klimaat en biodiversiteit toont. Vandaag starten we logischerwijs met een beschrijving van waar het in zee ook allemaal mee start: het fytoplankton.

Het fytoplankton in zee bestaat uit microscopisch kleine plantjes, zoals algen en wieren, die in de bovenste laag van de zeeën en oceanen leven. Net als planten, die op het land groeien, hebben zij chlorofyl (bladgroenkorrels) waardoor ze hun groene kleur hebben. Aan het wateroppervlak, daar waar het zonlicht hen bereikt, is ook de plek waar veel van de walvispoep, dat voor de nodige voedingsstoffen zorgt (IJzer, Fosfaat en Stikstof), boven komt drijven (zie binnenkort Whale Poo Ambassadors Fun and Facts No. 3). 

Het fytoplankton is heel belangrijk voor de zuurstofproductie van onze aarde. Grofweg 50% van de op aarde geconsumeerde zuurstof wordt door fytoplankton in zee geproduceerd. Net als de planten op het land weet het fytoplankton door middel van fotosynthese koolstofdioxide/ CO2  om te zetten in zuurstof O2 en suiker (glucose, C6H12O6). Het fytoplankton is verantwoordelijk voor 50% van de zuurstof op aarde. Iedere tweede ademteug van jou komt hier vandaan!

Fytoplankton is eveneens een belangrijke link in de voedselketen, omdat het de basis vormt van alle voedselketens in zee. Het wordt onder meer gegeten door garnaaltjes, kreeftjes en slakken (krill/zoöplankton). Deze kleine diertjes worden weer gegeten door grotere dieren en zo verder.

Fytoplankton (Bron: www.3cr.org.au)
Fytoplankton fotosynthese in zee (Bron: jpapacek.weebly.com)
Infographic (GRID Arendal)

Door klimaatverandering worden de zeeën steeds warmer, dit is niet goed voor het fytoplankton. Momenteel is er al een forse afname van het fytoplankton te zien. Als de zeeën verder warmer worden kunnen verschillende belangrijke voedselketens in de zee instorten.

Wil je zelf de rol van fytoplankton actief ervaren, ga dan naar onze interactieve website de Whale Poo Seamulation!

Klik op het plaatje om de Seamulation te starten

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...