22
apr
2021

Earth Day! Tijd voor de Whale Poo Ambassadors!

We leven in een moeilijke tijd met tal van grote mondiale problemen/uitdagingen. Voor twee van die problemen, klimaatverandering en achteruitgang biodiversiteit bestaat echter al een grote natuurlijke bijdrage voor een oplossing. Alleen dat wordt nog niet goed genoeg onderkend. Tijd voor verandering! Als “Whale Poo Ambassadors” zetten wij ons voor die extra aandacht in!

Vandaag in het kader van de Internationale “Earth Day” willen wij het belang van rijke zeeën en oceanen extra onderstrepen. 

Een oceanische ingenieur! (F. Zanderink)

Gek genoeg hebben we als mensen vooral aandacht voor de achteruitgang van de biodiversiteit op het land en zoeken we de oplossingen voor klimaatverandering vooral in de techniek en het aanplanten van bomen/bossen. Absoluut niet verkeerd, maar we vergeten dat walvissen al eeuwen onze bondgenoten zijn in de strijd tegen klimaatverandering en de achteruitgang van de biodiversiteit in de oceanen. Walvissen, ooit met miljoenen tegelijk in de oceanen, zorgen voor de bemesting van het plantaardig plankton. Dit fytoplankton haalt met behulp van zonlicht massaal CO2 uit de lucht en produceert hiermee ook de door ons gebruikte O2.

Whales as oceanic engineers

Het plankton doet dit effectiever dan de regenwouden! Dit geldt ook voor de mondiale zuurstofproductie (O2). Het fytoplankton wordt weer gegeten door zoöplankton (krill) en dit wordt vervolgens weer gegeten door kleine visjes,  grote vissen etc. De grote walvissen (vinvissen, bultruggen, potvissen etc.) consumeren veel krill, vis en inktvissen en als resutlaat produceren zij veel mest (walvispoep) juist aan het oppervlak van de oceanen, daar waar het planton leeft en de zon doordringt in het water.

 

Poepende blauwe vinvis

Een blauwe vinvis poept per dag ca 4.000 kg walvispoep! Daarnaast migreren walvissen veelal van de poolgebieden naar overwinteringsgebieden duizenden kilometers verderop. Zo wordt deze mest ook nog eens verspreid. En potvissen en ook veel andere dieren, zorgen nog eens voor verticale verspreiding van voedingstoffen door kilometers diep te duiken en door hun verticale beweging nutriënten opwaarts te stuwen.

De “Whale Poo Ambassadors” van Stichting Rugvin werken aan deze kennisvergroting met de inzet van de kennis van diverse internationale instituten, artikelen en experts. Een van die experts is Dr. Heidi Pearson uit Alaska. Onlangs hield zij op het webinar van de Europese Walvis Society (ECS) een illustratief verhaal over deze oceanische ingenieurs! Heb je deze nog niet gezien? Klik dan hier om deze lezing te bekijken en te beluisteren.

Eerste illustratie van de Seamulation (Basic-VH)

Momenteel zijn wij bezig met de ontwikkeling van een interactieve webpagina “de Whale Poo Seamulation”. Hier kun je als bezoeker het mariene ecosysteem met al haar walvissen, vissen, plankton, etc. zelf “manipuleren” en diverse processen en effecten op klimaat en biodiversiteit simuleren, om zo te kunnen zien wat er onder water zou kunnen gebeuren als er o.a. meer of minder walvissen zouden zijn!

Deze Seamulation wordt momenteel in nauwe samenwerking met awareness booster – Joe Merino en Basic-VH (webdesigners) ontwikkeld. We verwachten de Seamulation in september 2021 te kunnen lanceren en presenteren!

 

 

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...