07
jun
2023

Dubbel bruinvis succes op de Oosterschelde.

Op 04 en 06 juni jl was Stichting Rugvin met twee groepen het water van de Oosterschelde op. Het werden in vele opzichten twee prachtige walvisdagen. 

Bruinvis komt langszij de "Scaldis". (F. Zanderink)

Dag van de Natuur GlobeGuards

Tijdens de Dag van de Natuur, georganiseerd door GlobeGuards, is de door Stichting Rugvin aangeboden bruinvissafari geveild. De gelukkige bieders zijn zondag 04 juni mee geweest met het zeilschip de #Scaldis met daarbij uiteraard ook Stichting Rugvin aan boord. Het werd een zeer succesvolle tocht bij een heerlijk zonnetje en een licht briesje. Maar liefst zes bruinvissen werden er gezien en gehoord (via Studio Bruinvis). 

Er werd goed gelet op de littekens, pigmentvlekken en rugvinvormen.

Naast de mooie waarnemingen werd er in het ruim van het schip ook nog een oefening gedaan met het identificeren van de in de Oosterschelde levende bruinvissen. De dag werd aan dek afgesloten onder het genot van een Zeevarken. 

Wil je ook een keer mee via de Dag van de Natuur veiling van GlobeGuards? Meld je dan nu aan via deze link 

Scaldis in volle vaart (N. Vercammen)
Close-up bruinvis nabij de Scaldis (F. Zanderink)

Eerste Walviscursus van 2023 

Op 06 juni vond ook aan boord van de Scaldis de eerste walviscursus van het seizoen plaats. Het betrof een exclusieve cursus voor medewerkers van het RVO. Aan hen werd voor een groot deel in het ruim, maar ook zeker aan dek veel verteld en getoond over de vele soorten walvissen, dolfijnen en bruinvissen en hoe deze te herkennen. En natuurlijk werd ook verteld welke problematiek deze dieren kennen en maakten de cursisten voor het eerst kennis met het belang van de walvissen als ecologische ingenieurs. 

Eerste Bruinviskalf 2023 

Naast de diverse cursusonderwerpen aan boord was er ook geruime tijd om naar de bruinvissen uit te kijken en deze zeker ook te ontdekken. En dat lukte prima. De eerste waarneming was van enige afstand, wederom nabij Studio Bruinvis, maar enige tijd later waren ere zelfs vier dieren tegelijk te bewonderen, waarbij  ook een kalfje! De eerste van het seizoen. Hierover later meer. In totaal werden deze dag zeker twaalf bruinvissen gespot. 

Wil jij ook deelnemen aan een van onze cursussen? Ga dan naar eendaagse cursus of tweedaagse cursus

De fok werd gehesen.
En daar wéér één ! (F. Zanderink)

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...