21
jul
2020

De Noordkaper op punt van uitsterven!

De Noordkaper (Eubalaena glacialis), een walvis die behoort tot de “echte walvissen”, staat volgens het IUCN (International Union for Conservation of Nature), (Balaenidae) op het punt van uitsterven. Volgens het IUCN dat deze walvissoort op de lijst verplaatste van “bedreigd” naar “ernstig bedreigd” zijn er nog maar ca 400 in het wild met daarvan 250 volwassen exemplaren. 

Noordkapers (Foto: Publiek domein)

De Noordkaper, in het Engels de “Northern rIght whale” genoemd, is eeuwenlang bejaagd omdat het zo’n gemakkelijke prooi was voor walvisjagers. Het dier verbleef lang en traag aan de oppervlakte, was makkelijk te vinden en zonk na het harpoeneren niet af. Tevens was het rijker aan olie en baleinen dan andere soorten walvissen. Daarom heet het dier de “right whale”, de juiste walvis.

Het dier is nu op papier weliswaar goed beschermd, maar in de praktijk pakt dat helaas anders uit. Het raakt nu, door de manier van zwemmen, vaak verstrikt in visnetten en wordt ook vaak geraakt door scheepsschroeven. Tussen 2012 en 2016  waren van de 30 gemelde dode dieren er 26 overleden door verstrikking in visgerei (bron: IUCN). Ook moet het dier door de opwarming van het zeewater op zoek naar andere voedselgebieden.

Twee zuidkapers voor de kust van Hermanus (ZA) (Foto: F. Zanderink, 2019)

De Noordkaper kent twee ondersoorten, de Noord-Atlantische (Eubalaena glacialis) en de Noord-Pacifische  (Eubalaena japonica). Deze worden soms als aparte soorten erkend. Samen met de Zuidkaper en de Groenlandse walvis behoren ze tot de echte walvissen. Met beide (onder-)soorten van de Noordkaper gaat het slecht. Dit geldt ook voor de Groenlandse walvis. Alleen van de Zuidkaper is een stijgende populatie zichtbaar.

Bron: Animals Today en IUCN

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...