Butskoppen in de Oosterschelde
Afgelopen vrijdag 21 augustus zijn door enkele mensen op een boot nabij Yerseke twee butskoppen (Hyperoodon ampullatus) waargenomen en gefilmd.
De melding kwam zondag 23 augustus bij Stichting Rugvin binnen. Sindsdien wordt er naar de dieren, waarschijnlijk een moeder met jong, uitgekeken of ze nog in de Oosterschelde verblijven. Butskoppen behoren tot de spitssnuitdolfijnen en komen normaliter alleen in diepere wateren van de Atlantische oceaan voor, van de koude wateren rond Spitsbergen, Groenland, IJsland en de oostkust van Canada tot aan de kust van Noordwest Afrika. Ze jagen vooral op inktvissen.
Butskoppen kunnen maximaal 9,8 m lang worden. Ze hebben een bol voorhoofd, een spitse snuit (veelal niet te zien tijdens de ademhaling) en een puntige rugvin. De ademwolk is redelijk zichtbaar, ca. 1 meter hoog. Ze kunnen langer dan een uur onderwater blijven, maar dat zal vanwege de relatief ondiepe Oosterschelde niet vaak voorkomen.
De mensen die vrijdag het dier zagen waren ook in de gelegenheid enkele filmpjes te maken. Ze waren zelf ook meteen bewust dat ze iets bijzonders hadden waargenomen. Het zijn voor Nederland unieke opnames! Met dank aan René en Daniël.
Na een oproep van SOS Dolfijn om meldingen door te geven, bleek via Twitter dan de dieren ook donderdagavond al waren gezien bij Yerseke.
De waarneming in de Oosterschelde volgt in een reeks andere opmerkelijke waarnemingen van butskoppen in Europa. Zo strandden er nog zeven butskoppen op de Ierse kust, waarvan er zes zijn overleden. Ook waren er strandingen op de Faeröer Eilanden, werden dit weekend butskoppen in de haven van het Schotse Glasgow gezien en was op 6 augustus een waarneming van drie dieren langs de Engelse kust bij Weybourne.