21
mrt
2022

Bruinvissenartikel in het tijdschrift ‘Zeeland’

“Het gaat best wel goed met de bruinvissen in de Oosterschelde. Hoewel, het kan nog steeds beter. Om er echt iets over te kunnen vertellen moet je natuurlijk wel veel meer van de dieren te weten zien te komen en het mooiste is als je de dieren individueel kunt herkennen.” Aldus voorzitter Nicolle van Groningen. 

Het blad Zeeland met het artikel over de bruinvis door N. van Groningen.

Stichting Rugvin, waarvan de auteur van het bruinvissen-artikel, Nicolle van Groningen, voorzitter is, doet al jaren onderzoek naar bruinvissen, vaak in samenwerking met hogescholen en universiteiten. Er leven tegenwoordig zoveel bruinvissen in de Oosterschelde dat je ze, als er weinig golfslag is, goed kunt zien. Of fotograferen. Maar dan moet je snel zijn, want ze blijven maar kort aan de oppervlakte om adem te halen. Met een groep vrijwilligers worden op rustige dagen zoveel mogelijk bruinvissen gefotografeerd. 

Bruinvis voor de Zeelandbrug (Foto N. van Groningen)

Binnen het Foto ID team van Rugvin worden foto’s van bruinvissen nauwkeurig bekeken en na herkenning aan de hand van hun kenmerken herleid tot de verschillende gecatalogiseerde individuen.  Hiermee leren we veel over locatie voorkeur, sociale interactie of welke dieren zijn vrouwelijk en welke mannelijk?

Op het havenhoofd bij Zierikzee staat Studio Bruinvis. In het nabije water hangt een  onderwatermicrofoon waarvan het geluid doorgegeven wordt naar informatiezuil  met een luidspreker op het havenhoofd. Het geluid dat er uit komt is dan wel aangepast aan het menselijk gehoor. 

Bruinvis voor de Plompe toren In de Oosterschelde (Foto T. de Haan)

Vanuit het ‘Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen’ (KZGW) werd Stichting Rugvin gevraagd voor een bijdrage aan het tijdschrift “Zeeland”. Met fotografie van @Frank Zanderink en @Nicolle van Groningen. Nieuwsgierig?

Lees hier het hele artikel in het magazine Zeeland. 

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...