05
jul
2015

Bruinvis identificatie project binnenkort van start!

Bruinvis voor havenhoofd Zierikzee

Afgelopen vrijdag 3 juli ging Stichting Rugvin wederom het water op nu met een tweetal (ex-)studenten van de HAS in Den Bosch om een dag te gaan proefvaren op de Oosterschelde t.b.v. het komende Bruinvis Identificatie project.

De bedoeling is dat de studenten de komende zomer, met de nieuwe boot “het Zeevarken”, aan hand van foto- en filmmateriaal zoveel mogelijk bruinvissen proberen te identificeren om hiermee grip te krijgen over o.a. de verspreiding van de bruinvissen in de Oosterschelde, maar ook met welke dieren ze samen optrekken etc.

Bruinvis met cirkelvormig litteken

Om goede foto’s te maken van de bruinvissen, het liefst van zo dichtbij mogelijk is een kleine boot aangeschaft, met steun van het Wereld Natuur Fonds, als een soort van platform dat stil kan liggen op de diverse hotspots van de Oosterschelde.

Het is een pittige opgave daar de kenmerken van bruinvissen veel minder makkelijk vast te stellen zijn dan die van bijvoorbeeld tuimelaars. Het ontbreekt bij bruinvissen vaak aan echte littekens op rug, flanken en met name de rugvin, maar uit ervaring weten we dat er er toch een aantal bruinvissen in de Oosterschelde rondzwemmen die toch te identificeren zijn. En de eerste herkenning van een “nieuwe” bruinvis lijkt een feit.

Bruinvis met cirkelvormig litteken (2)

De omstandigheden waren prima, een fel zonnetje, weinig wind en een 8-tal bruinvissen rondom ons op verschillende tijdstippen. Met wederom een kalfje!! En een paar visdiefjes die ons geregeld vertelden waar de bruinvissen weer boven zouden komen.

Een leuke bijkomstigheid was dat we een hydrofoon bij ons hadden die prima werkte en ons af en toe de geluiden van de bruinvissen aan ons liet horen, vlak voor de plek waar we Studio Bruinvis willen plaatsen.

 

U doneert aan: Stichting Rugvin

Hoeveel zou u willen bijdragen?
€10 €20 €30
Wilt u een regelmatige donatie doen? Ik wil graag bijdragen
Hoe vaak wilt u deze donatie herhalen? (inclusief deze betaling)
Naam*
Achternaam*
Email *
Telefoon
Adres
Eventuele opmerkingen
paypalstripe
Loading...