23
okt
2020

Bruinvis foto-identificatie seizoen 2020 afgelopen

Annemieke en Frank op een van de Foto ID tochten 2020 (Foto. M. Janse)

Zaterdag 17 oktober jongstleden was de laatste bruinvis Foto ID tocht van 2020 op de Oosterschelde. Onze boot, het Zeevarken, gaat voor de winter weer de loods in. Dit Foto ID jaar was natuurlijk een bewogen Corona jaar voor alles en iedereen, maar ook voor het Foto ID werk. Toch waren, ondanks de beperkende Corona maatregelen, de resultaten erg goed te noemen. En ook de laatste tocht leverde veel bruinvissen en foto’s op.

We stevenen dit jaar af op een recordaantal herkende en terug herkende bruinvissen, maar voor een echt aantal is het nog te vroeg. We gaan nu eerst verder met het uitzoeken van de duizenden gemaakte foto’s en aan de slag met de data uitwerking. De tocht van zaterdag 17 oktober was een goede afsluiter. Het weer was rustig, maar koud en grijs. Toch troffen we zo’n 20 bruinvissen aan! Dubbeltellingen moeten er nog aan de hand van Foto ID uitgehaald worden. Het was vanaf de boot soms ondoenlijk om goed in de gaten te hebben of we een tijdje later dezelfde bruinvissen zagen als kort te voren, of dat het toch weer nieuwe individuen waren.

Drie bruinvissen van een in aantal groeiend groepje bij de Oesterput

De eerste bruinvissen tijdens deze tocht werden direct buiten de haven van Kats gezien. Daarna werd koers gezet richting het westen. Ter hoogte van de oesterput volgde een bijzondere ontmoeting. We zagen eerst één bruinvis, even later en een stukje verderop, zagen we twee bruinvissen. Dat bleken twee andere dieren te zijn. Want kort daarop, op dezelfde locatie, was het groepje gegroeid tot drie bruinvissen. Binnen dit groepje van drie zagen we een paar keer paargedrag. Toen kwam ook bruinvis “nummer vier” in beeld. Deze voegde zich bij het groepje van drie en even later was ook “nummer vijf” in de buurt. Die laatste hebben we niet bij het viertal gezien. Kort daarop waren alle bruinvissen plots uit beeld vertrokken. Vervolgens zagen we vlak langs de kant weer een paar dieren. Ook verder naar het westen bij Roompot kwamen we twee dieren tegen. Na deze waarneming zijn we weer omgekeerd en met een tussenstop bij Studio Bruinvis voor het havenhoofd van Zierikzee naar Kats gegaan. Ook op deze terugweg kwamen we meerdere bruinvissen tegen. De dag werd afgesloten met twee bruinvissen vlak voor de haven bij Kats.

Binnenkort volgt een terugblik op het hele Foto ID jaar van 2020.

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...