19
okt
2024

Bruinvisorgie in Oosterschelde

Minimaal vijf bruinvissen, wellicht wel acht, waren betrokken bij een langdurige sessie van paarpogingen tussen deze prachtige walvisachtigen. Drie vrijwilligers van Stichting Rugvin waren toeschouwers bij een ongekend spektakel. Gekscherend noemden we dit de “Oorgieschelde”. 

Paarpoging bruinvissen bij Studio Bruinvis (M. Mommersteeg)
Mannetje schiet door uit het wateroppervlak (F. Zanderink)

Wat werd er precies gezien? 

Toen de fotografen, Miranda, Martijn en Frank van het Bruinvis Foto ID, uit de haven van Kats vertrokken zagen ze al snel een eerste bruinvis die op doortocht was naar het noordoosten. Deze was echter snel uit het zicht.

Eenmaal bij Studio Bruinvis bij het havenhoofd van Zierikzee, begon het spektakel van zo’n anderhalf uur! Miranda zag al snel uit haar ooghoeken, nabij het havenhoofd een bruinvis uit het water springen. Een paarpoging? (zie ook toelichtingen hieronder). Al snel zagen we zo’n vijf bruinvissen in de buurt van de boei van Studio Bruinvis rondzwemmen. Plots uit het niets weer een paarpoging! Ofwel een bruinvismannetje probeert met het aanwezige vrouwtje te paren. Als de poging mislukt (ca 95% van de pogingen) is er geen penetratie, maar het mannetje schiet dan door zijn snelheid uit het water. Dat is uiteindelijk ook wat wij zo’n 15 maal zagen! En één keer zagen we 3 verschillende pogingen van verschillende bruinvisstelletjes vlak na elkaar. En omdat bruinvissen verre van monogaam zijn, zou je gezien het aantal bruinvissen wel kunnen spreken van een bruinvisorgie. 

Op een bepaald moment hadden we een mannetje dat ongeveer drie a vier meter van onze boot weer in het water belande! 

Frank luistert naar de echolocatiesalvo's met de ontvanger. (M. Mommersteeg)

Wat hoorden zij? 

Omdat we dicht bij Studio Bruinvis waren met onze boot, het Zeevarken, gebruikten we onze ontvanger om de bruinvisgeluiden ook op de boot live te kunnen horen. En dat gaf een extra dimensie aan het hele spektakel. De echolocatie van meerdere dieren klonk soms als mitrailleursalvo’s door de oortjes. Beluister het YouTube filmpje voor een impressie van wat wij hoorden. 

We hebben vanuit Stichting Rugvin wel vaker paarpogingen gezien, maar zo vaak en zo langdurig en met zoveel betrokken dieren, nog NOOIT! Spectaculair! 

Rond elkaar heen zwemmend, vooraf aan de paarpoging (M. Mommersteeg)
Paarpoging (M. Mommersteeg)

Paarpogingen details

De paring van bruinvissen is vrij bijzonder. Veel kennis hebben wij verkregen via collega Bill Keener uit San Francisco (USA). Hij ontdekte vanaf de Golden Gate Bridge onder meer dat 95% van de paarpogingen onder bruinvissen mislukt. Bij zo’n “mislukking”, zie je dat na wat gedraai van het mannetje om het vrouwtje heen, dat het mannetje dieper gaat zwemmen en dan met grote snelheid naar boven zwemt om met het vrouwtje, in de buurt van het wateroppervlak, op hoge snelheid te paren. Dit mislukt echter dus heel vaak. De paring zelf zie je dus niet, maar wel het uit het water schieten van de mannetjes. 

Het is geen verrassing dat we dit nu in oktober zagen. De periode rond de maand oktober staat bekend als dé paarperiode van de bruinvissen. De testikels, onderhuids verborgen, van de mannetjes zijn dan ook enorm uitgegroeid. 

Zie ook dit eerdere bericht. 

Paarpoging van bruinvis (Foto F. Zanderink, 2021)
Paarpoging bruinvissen (N. Vercammen, 2021)
Nieuwsgierige bruinvis bij het Zeevarken (F. Zanderink)
De drie waarnemers, Miranda, Martijn en Frank
Bruinvis bij Studio Bruinvis (M. de Jong)
Drie bruinvissen bij elkaar. (M. de Jonge)
Mannetje uit het water (M. de Jong)

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...