21
nov
2018

36 bruinvissen bij overtocht!

Tijdens de maandelijkse monitoringstrip van 21-22 november jl. op de Noordzee, met de Stena Line veerboten, zijn 36 bruinvissen gespot. Op de heenweg van Hoek van Holland naar Harwich werden 13 bruinvissen geteld en op de terugweg 23. Dit brengt het totaal voor 2018 van waargenomen walvisachtigen op 450. Hiervan waren 440 bruinvissen. Een absoluut record sinds we met de monitoringstrips begonnen in 2005. Dat geeft een gemiddeld van 44 per maand (in maart is niet gemonitord).

Zeker vermeldenswaardig is dat op de heenweg er een groepje van 6 dieren bij elkaar gezien werd en dat er zeer veel jan-van-genten werden gezien die vooral rond hingen in de buurt van vissersboten, dat wijst op de aanwezigheid van veel vis. Daarnaast nog 4 grote jagers en 20 noordse stormvogels.

Hieronder de blog van deze trip:

21 – 22 november 2018

Observer Ronald op de Stena brug (Foto (D. Beuker)

Elke maand gaan er 2 vrijwilligers van stichting Rugvin mee met de Stena Line ferry voor een wildlife survey tussen Hoek van Holland en Harwich. Omdat de survey een paar keer was verschoven deze maand, kon ik last minute mee op 21 en 22 november. Ik ging samen met Daniel, en we spraken af om 12 uur bij de terminal.

Nadat we ons hadden aangemeld, konden we door naar de brug van de Stena Hollandica. Daniel en ik zijn al wel vaker mee geweest op survey, maar het is toch altijd bijzonder als je weer op de brug van zo’n groot schip staat! We hadden er zin in, en we hoopten natuurlijk ook nog een glimp op te vangen van de bultrug die de laatste weken voor de kust van Texel en Scheveningen was gezien. De voorspellingen waren ook goed: windkracht 3 tot 4.

Het binnenlopen van de Stour.

Iets na 2 uur vertrokken we, en konden we beginnen. De zee was lekker rustig, met sea state 2, dat was dus nog beter dan we hadden verwacht! De survey begon goed, met hier en daar wat bruinvissen die voor de boeg van het schip wegschoten. Even later zagen we zelfs nog een groep van zes bruinvissen. Er waren ook aardig wat vogels te zien op zee. Uiteraard zagen we veel Jan-van-genten, grote mantelmeeuwen, drieteenmeeuwen en kokmeeuwen. Ook zagen we een paar grote jagers en een noordse stormvogel. Rond 5 uur ging de zon onder en moesten we helaas stoppen. Het voordeel hiervan was dat een zonsondergang op zee geen straf is! Uiteindelijk kwamen we die dag op 13 bruinvissen. Niet slecht, als je bedenkt dat we maar 3 uur konden observeren.

We verbleven die nacht in de Captain Fryatt op loop afstand van de haven. Hier dronken we nog een pint tussen de stamgasten.

De volgende ochtend stonden we vroeg op om ons bij de terminal te melden. Nadat we ons hadden gemeld bij de receptie op het schip (de Stena Britannica), konden we naar de brug. Rond 9 uur (Engelse tijd) vertrokken we en konden we weer de zee afspeuren naar bruinvissen en ander zeeleven.

Zonsondergang vanaf de Stena Hollandica

Ook vandaag waren veel vogels te zien. Vooral het eerste halfuur barstte het van de grote mantelmeeuwen, kokmeeuwen en drieteenmeeuwen. Tijdens de rest van de tocht zagen we dezelfde vogelsoorten als de dag ervoor. Veel Jan van genten, grote mantelmeeuwen en drieteenmeeuwen. Verder zagen we nog een spreeuw en een groepje krakeenden. Ook tijdens deze overtocht zagen we natuurlijk weer bruinvissen. In totaal kwamen we op 23 bruinvissen. Hier zat ook weer een groep van zes bij en twee moeder kalf paren! Daarmee komt het totaal van deze tweedaagse survey dus op 36 bruinvissen!

Uiteraard hebben we ook extra uitgekeken naar de bultrug toen we dichter bij de Nederlandse kust kwamen. Helaas hebben wij het dier niet kunnen vinden. En dat terwijl de dag erna (op 23 november) een bultrug is gezien in de Maasmonding. Hebben we dan toch niet goed gekeken, of zijn we te snel de brug af gegaan? We zullen het nooit weten, maar dat maakt het voor de volgende keer wel weer spannender!

Ronald Smit

 

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...