01
aug
2018

Zes bruinvissen tijdens augustus telling vanaf Stena Line

Op 01 en 02 augustus zijn weer twee Rugvin observers met de Stena Line op en neer gevaren naar Harwich en terug voor de maandelijkse walvisachtigenmonitoring. Op de heenweg vanaf de Hollandica werd 1  bruinvis waargenomen en op de terugweg vanaf de Britannica 5. Dat brengt het totaal voor deze trip op 6 bruinvissen. In totaal zijn er in 2018 nu 382 bruinvissen waargenomen vanaf de Stena Line veerboten. De omstandigheden waren goed. Veelal windkracht 2, soms Bft 3. Naast de bruinvissen werden er maar weinig zeevogels gespot.

Hieronder de blog van deze trip:

01 en 02 augustus 2018

Klaar voor het uitvaren (Foto R. Smit)

Op 1 en 2 augustus was het weer tijd voor de maandelijkse survey op de Stena Line. De weersvoorspellingen waren goed, met voorspellingen van windkracht 2 en 3. Dit is perfect voor een survey! Augustus staat bekend als een maand met weinig waarnemingen, maar omdat er een paar dagen voor de survey nog een melding was geweest van dolfijnen tussen Engeland en Nederland, hadden we toch goede hoop.

Als speciale gasten (supernumaries) mochten wij als eerste aan boord komen, en konden we nog lunchen in de ‘’officers mess” voordat het schip zou vertrekken. Tijdens de lunch bekeken we het survey protocol nog een keer en bespraken we wat we ook al weer allemaal moeten noteren als we een bruinvis (of andere walvis) zouden spotten. Daarna was het tijd om naar de brug te gaan en ons voor te bereiden op de tocht.

Uitzicht op de veerhaven van Harwich (Foto R. Smit)

Gelijk bij het uitvaren van de haven zag ik een klein zwart vinnetje uit het water komen. En bij de tweede ademhaling kon ik duidelijk zien dat het een bruinvis was. Dat was dus een goed begin! Het was wel nog even lastig om de aftstand te bepalen. Zelf dacht ik misschien 200 meter, maar de kapitein gaf aan dat het zeker 500 meter moest zijn. Als je van zo’n grote hoogte naar de zee kijkt, vergis je je al snel in de afstanden! Zoals voorspeld was het weer bijna perfect: weinig wind en dus weinig golven, en dat in combinatie met perfect zicht.

De rest van de tocht bleven de weersomstandigheden bijna perfect. Wat wel opviel was dat er heel weinig vogels te zien waren. Bij vorige tochten zagen we soms honderden Jan van genten. Maar vandaag waren dat er slechts enkele tientallen. Dat er zo weinig vogels waren was een slecht voorteken, en helaas hebben we die dag geen andere waarnemingen meer gehad.

S ’avonds dronken we nog een biertje bij het hotel, dat kon buiten, want ook in Engeland deden ze mee aan de hittegolf.

De volgende dag stonden we vroeg op en namen we taxi terug naar het schip. Nadat we onze paspoorten hadden laten controleren, konden we aan boord.

Harwich vanaf de brug (Foto R. Smit)

Ook vandaag waren de weersomstandigheden bijna perfect. Maar ook nu waren er weer opvallend weinig vogels te zien. Na een paar uur turen zag ik uiteindelijk de eerste bruinvis van de dag. Helaas was hij ook weer net zo snel weg als hij verscheen. Maar een bruinvis is een bruinvis! Onderweg zagen we helaas ook weer veel plastic drijven. Het waren voornamelijk ballonnen. Ook zagen we iets drijven dat waarschijnlijk een opblaas krokodil moest zijn. Na een tijdje zag ik nog een vinnetje verschijnen, en even later twee vinnetjes tegelijk. Twee bruinvissen! Een half uur later spotte Nynke er ook 1, en niet veel later nog 1.  Het totaal aantal bruinvissen van vandaag kwam hiermee op 5. En het totaal van de gehele survey was 6.

Niet heel veel waarnemingen dus, maar voor augustus was het gelukkig dan weer wel een goed resultaat! Hopelijk heb ik bij een volgende survey meer geluk, want ik ga graag nog een keer mee!

Ronald Smit

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...