27
mrt
2015

Yangtze bruinvissen verhuisd naar nieuw leefgebied

Yangtze bruinvis

Onze eigen gewone bruinvis (Phocoena phocoena) is niet de enige bruinvis ter wereld. En hoewel deze bruinvis ook zo zijn eigen problemen heeft is zijn neef de Yangtze bruinvis (Neophocaena phocaenoides asiaeorientalis) helemaal niet te benijden. Om deze met uitsterven bedreigde Yangtze bruinvis te redden heeft de Chinese overheid een achttal van deze rugvinloze bruinvissen overgebracht naar een nieuw leefgebied.

De Yangtze bruinvissenpopulatie is in zes jaar tijd met ruim de helft gedaald tot slechts 1000 exemplaren. “Jaarlijks slinkt de populatie met bijna 14 procent. Zonder dit soort urgente noodmaatregelen is de kans groot dat de Yangtze bruinvis binnen tien jaar is uitgestorven.”

De grootste bedreigingen zijn scheepvaart, vervuiling, illegale visserij en waterkrachtcentrales. Om hun overlevingskansen te vergroten zijn nu acht bruinvissen overgeplaatst naar twee aan de rivier aangrenzende meren, op zo’n 900 kilometer ten westen van Shanghai.

Een van de bruinvissen op weg.

De Chinese overheid beschermt sinds december vorig jaar de bedreigde bruinvissen net zo streng als de reuzenpanda. In januari dit jaar heeft de Chinese overheid de tweede fase van de aanleg van een kanaal in de Yangtze rivier in de provincie Anhui opgeschort vanwege de zwaar bedreigde bruinvissenpopulatie. Het gaat om een miljoenenproject. Volgens het WNF kan hieruit worden opgemaakt dat het de overheid menens is met de bescherming van deze diersoort.

Deze verhuizing is de eerste stap. Later dit jaar wordt nog een kleine groep Yangtze bruinvissen overgebracht naar nieuw leefgebied. Hoe meer levensvatbare populaties hoe groter de kans dat de soort niet uitsterft.

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...