27
feb
2017

Bultrug in marinehaven Den Helder terug naar open zee (update 04-03-17)

Bultrug in Marine haven Den Helder (Foto: WJ Strietman)

Vanaf maandag 27 februari 2017 zwom er een bultrug in de marinehaven van Den Helder tot aan vrijdag 3 maart. Iedere dag werd het dier in deze voor publiek afgesloten haven waargenomen. Sinds vandaag 4 maart wordt het dier niet meer waargenomen.

Het merendeel van de dagen zwom het dier vanaf de haveningang, in het westen, naar het oosten voor een aantal marineschepen langs (zie foto). Het was niet makkelijk dichtbij het dier te komen vanaf de kant. Om de hele marinehaven staan namelijk hekken. Een goede verrekijker en/of telelens waren zeker welkom. Maar het was dan ook echt wel genieten. Het dier was zeer actief, het kwam steeds 1-2 keer boven water en dan ging het weer voor 5-10 minuten onder (waarschijnlijk om vis te vangen). Nu is het dier dus weer terug naar open zee.

Zicht op de Bultrug ()3-03 F. Zanderink)

Op woensdag 1 maart werd ook voor de kust van IJmuiden nog een andere bultrug waargenomen.

Ook eerder dit jaar werden er al bultruggen waargenomen voor de Nederlandse kust. Tussen 20 januari en 4 februari werden er twee bultruggen waargenomen voor de kust van Egmond aan Zee. Op www.waarneming.nl en op Twitter werden heel veel meldingen gedaan. Het was op zich vrij bijzonder dat een bultrug zolang blijft hangen op “een” plek voor de Nederlandse kust, meestal zijn ze na een paar dagen wel vertrokken.

Sinds 2007 duiken er regelmatig bultruggen op voor de Nederlandse kust. Sommige zwemmen zelfs de Nieuwe waterweg in of zelfs zoals twee jaar geleden de Oosterschelde in.

 

You are donating to : Stichting Rugvin

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...